Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Eirovīzijas vadītājs Igaunijai iesaka nejaukt konkursu ar politiku

Eirovīzija ir caur un cauri apolitisks pasākums, tā Eiropas raidorganizāciju savienības (EBU) Eirovīzijas dziesmu konkursa vadītājs Svante Stokeliuss komentējis Igaunijas amatpersonu sākto diskusiju par iespējamu konkursa fināla Krievijā boikotēšanu neseno notikumu Gruzijā dēļ.

“Tas ir pilnībā nepiedienīgi tādā veidā jaukt lietas kopā,” intervijā igauņu laikrakstam Postimees sacījis S.Stokeliuss. Viņaprāt, politiķiem nepiedienas  jaukties šajā izklaides pasākumā, tā kā arī Eirovīzija nejaucas politikā.

Uz igauņu žurnālista atgādinājumu, ka 2005.gadā konkursā konflikta ar Izraēlu dēļ nepiedalījās Libāna, Eirovīzijas šefs atbildēja, ka tā bija Libānas pašas izvēle, jo tā atteicās rādīt Izraēlas dziesmu. Taču noteikumi  ir visiem vienādi – vai nu rāda visas dziesmas vai nepiedalās vispār. S.Stokeliuss to uzskata par labu piemēru, kā konkurss palika politikas neskarts.

Arī šogad konkursa rīkotājiem nav padomā nākt klajā ar jebkādiem Gruzijas un Krievijas konfliktu skarošiem paziņojumiem. Eirovīzijas rīkotāji politikā nejaucas un pieprasa vien to, lai valsts, kur pie sevis uzņem konkursa finālu, nodrošina drošību konkursa laikā.

Vienlaikus S.Stokeliuss uzsver, ka katrai valstij ir tiesības pašai lemt par dalību konkursā, taču tas jādara televīzijai, nevis politiķiem. Katru gadu ir pāris valstu, kas šaubās vai nolemj nepiedalīties, taču parasti tas tiekot darīts naudas trūkuma, nevis politikas dēļ. Ja arī Igaunijas televīzija šogad nolemtu nepiedalīties, tad 2010.gadā tai būtu jauna iespēja atkal piedalīties, sacījis S.Stokeliuss.

Viņš arī atcerējās, ka vienīgo reizi 2005.gadā, kad konkursa finālam bija jānotiek Ukrainā, kur faktiski plosījās pilsoņu karš, EBU baidījās, ka vietējā televīzija nebūs spējīga sarīkot konkursa finālu, tomēr viss noritējis ļoti labi.    

Diena jau rakstīja, Igaunijas kultūras ministre Laine Jenese paziņojusi, ka Igaunija var apsvērt iespēju boikotēt konkursu. Pēc ministres teiktā par šādu iespējamu lēmumu savs vārds jāsaka Nacionālās raidorganizāciju padomes vadībai, kā arī vajadzētu apspriesties ar citām valstīm, piemēram, Latviju un Lietuvu.

Latvijas televīzija (LTV) uzskata, ka Igaunijas ideja, ņemot vērā notikumus Gruzijā, boikotēt nākamā gada Eirovīzijas konkursa finālu Krievijā nav slikta, sacījis LTV ģenerāldirektora vietnieks, LTV7 direktors Arnis Kuprišs. Eirovīzijas nacionālās atlases projekta vadītāja Iveta Lepeško uzskata, ka konkursa īpašnieks nav LTV, bet gan Eiropas raidorganizāciju savienība, tāpēc šāds lēmums jāpieņem viņiem.





Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VAIRĀK

Latvijas ekspertu viedokļus par iespējamo Eirovīzijas fināla Krievijā boikotu lasiet šeit

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits