Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Eirozonas finanšu ministri atliek lēmumu par aizdevuma nākamā maksājuma piešķiršanu Grieķijai

Eirozonas finanšu ministri tikšanās laikā Luksemburgā pirmdien atlika lēmumu par starptautiskā aizdevuma nākamā maksājuma piešķiršanu Grieķijai, vienlaikus kategoriski izslēdzot iespēju, ka Grieķija varētu piedzīvot maksātnespēju vai pamest eirozonu.

Kā skaidroja tā dēvētās Eirogrupas vadītājs Žans Klods Junkers, eirozonas finanšu ministri aicinājuši Grieķijas valdību nodrošināt lielāku budžeta līdzekļu ietaupījumu 2013. un 2014.gadā.

Galīgo lēmumu par nākamā aizdevuma maksājuma atbloķēšanu eirozona sola pieņemt šā mēneša laikā, jo atlikušie astoņi miljardi eiro (5,6 miljardu latu) Grieķijai nepieciešami līdz novembrim.

Nākamajā eirozonas ministru sanāksmē tiks pieņemts lēmums, vai Grieķijas īstenotie papildu pasākumi budžeta sabalansēšanai ir pietiekami.

Starptautiskā Valūtas fonda, Eiropas Savienības un Eiropas Centrālās bankas eksperti patlaban atrodas Atēnās, lai izvērtētu Grieķijas finansiālo stāvokli.

Taču Junkers noraidījis iespējamību, ka Grieķija varētu piedzīvot maksātnespēju, kā to pieļāvušas vairākas valstis, tostarp Vācija.

Tomēr bez aizdevuma nākamā maksājuma saņemšanas Grieķijai var neatlikt nekas cits kā pārstāt atmaksāt savus parādus, tādējādi radot ievērojamu spriedzi eirozonā, negatīvi ietekmējot Eiropas banku finansiālo stāvokli un, iespējams, izraisot nopietnu satricinājumu pasaules ekonomikā.

Junkers pirmdien arī brīdināja Grieķijas privātā sektora kreditorus, kuriem gaidāmi lielāki zaudējumi saistībā ar valsts parādsaistībām, nekā tika uzskatīts jūlijā.

"Attiecībā uz privātā sektora iesaistīšanos mums jāņem vērā tas, ka mēs esam piedzīvojuši izmaiņas kopš lēmuma pieņemšanas 21.jūlijā," sacīja Junkers.

Eirozonas finanšu ministri sanāksmes laikā Luksemburgā, šķiet, arī panākuši vienošanos Somijai ļaut saņemt nodrošinājumu kā garantu valsts dalībai Eiropas Finanšu stabilitātes fondā.

Somija iepriekš bija brīdinājusi bloķēt turpmāku līdzekļu piešķiršanu Grieķijai, ja vien netiks panākta šādu noruna.

Jau ziņots, ka starptautiskie kreditori pavadīja nedēļas nogali Atēnās, cenšoties iegūt visprecīzāko ainu par Grieķijas finansiālo stāvokli un prognozēm pēc tam, kad iedzīvotāju protesti palēnināja pārrunu atsākšanos.

Taču Grieķijas valdība finanšu tirgus satraukusi vēl vairāk, kad svētdien paziņoja, ka budžeta deficīts šogad veidos 8,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP), nevis 7,4%, kā tika prognozēts iepriekš.

Savukārt 2012.gadam budžeta deficīta apmērs tiek lēsts uz 6,8% no IKP, bet vēl jūnijā šis rādītājs tika prognozēts 6,5% apmērā.

Grieķijas valdība svētdienas vakarā apstiprināja 2012.gada budžeta likumprojektu un prezentēja plānu līdz šā gada beigām valsts sektorā strādājošo skaitu samazināt par 30 000.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits