Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

EK nosaka Google 4,34 miljardu eiro sodu

Eiropas Komisija (EK) uzņēmumam Google noteikusi 4,34 miljardu eiro naudassodu par Eiropas Savienības (ES) pretmonopola noteikumu pārkāpšanu, kopš 2011.gada attiecinot nelikumīgus ierobežojumus uz Android ierīču ražotājiem un mobilo tīklu operatoriem nolūkā nostiprināt dominējošo stāvokli attiecībā uz vispārējo meklēšanu internetā.

Google tagad šī rīcība 90 dienu laikā jāizbeidz, pretējā gadījumā tam būs jāmaksā soda maksājumi līdz pat 5% apmērā no mātesuzņēmuma Alphabet vidējā dienas globālā apgrozījuma, teikts EK paziņojumā.

Tajā norādīts, ka Google kā priekšnosacījumu Google lietotņu veikala Play Store licencēšanai pieprasa, lai ražotāji priekšinstalētu lietotni Google Search un pārlūku Chrome, atsevišķiem lielajiem ražotājiem un mobilo tīklu operatoriem maksāja par to, ka attiecīgajās ierīcēs uz ekskluzivitātes pamata tiek priekšinstalēta lietotne Google Search, kā arī ražotājiem, kas vēlas priekšinstalēt Google lietotnes, pilnībā liedz pārdot mobilās viedierīces, kurās izmantotas Google neapstiprinātas alternatīvas Android versijas (Android atvasinājumi).

EK paziņojumā skaidrots, ka lielāko daļu ieņēmumu Google gūst no sava pamatprodukta – Google meklētājprogrammas Google Search. Uzņēmums ātri vien saprata, ka paradumu maiņa, pārejot no interneta izmantošanas datoros uz mobilajiem telefoniem, izraisīs pamatīgas pārmaiņas attiecībā uz Google Search. Tāpēc Google izstrādāja stratēģiju, kā jau laikus ņemt vērā šīs pārejas sekas un nodrošināt, ka lietotāji turpina izmantot Google Search arī savās mobilajās ierīcēs.

2005. gadā Google pārpirka uzņēmumu, kurš sākotnēji izstrādāja mobilo ierīču operētājsistēmu Android, un kopš tā laika tupina pilnveidot šo sistēmu. Patlaban pasaulē Android izmanto aptuveni 80% mobilo viedierīču.

Kad Google izstrādā jaunu Android versiju, tas publicē pirmkodu internetā. Tāpēc trešās personas principā var lejupielādēt šo kodu un modificēt to, radot Android atvasinājumus. Brīvi pieejamajā Androidpirmkodā ir iekļauti mobilo viedierīču operētājsistēmas pamatelementi, bet ne Google patentētās Android lietotnes un pakalpojumi. Ierīču ražotājiem, kuri vēlas izmantot Google patentētās Android lietotnes un pakalpojumus, ir jānoslēdz līgums ar Google, kurā tas nosaka vairākus ierobežojumus. Google turklāt noslēdza līgumus arī ar atsevišķiem lielajiem mobilo tīklu operatoriem, kuriem arī piemēroja dažus no šiem ierobežojumiem. Tas tika darīts tāpēc, ka arī operatori var noteikt, kuras lietotnes un pakalpojumi tiek instalēti ierīcēs, ko pārdod galalietotājiem.

EK lēmums attiecas uz trīs konkrētu veidu līgumiskajiem ierobežojumiem, ko Google ir noteicis ierīču ražotājiem un mobilo tīklu operatoriem. Tādējādi Google ir izmantojis Android kā līdzekli, lai nostiprinātu savas meklētājprogrammas dominējošo stāvokli. Citiem vārdiem, EK lēmums neattiecas uz atvērtā pirmkoda modeli vai Android operētājsistēmu kā tādu, norādīts EK paziņojumā.

EK lēmumā secināts, ka uzņēmumam Google ir dominējošs stāvoklis tirgū attiecībā uz vispārējo meklēšanu internetā, licencējamām mobilo viedierīču operētājsistēmām un mobilās operētājsistēmas Android lietotņu veikaliem. Pats par sevi dominējošs stāvoklis tirgū nav pretrunā ES pretmonopola noteikumiem. Tomēr dominējošiem uzņēmumiem ir pienākums nodrošināt, ka to spēcīgās pozīcijas tirgū netiek ļaunprātīgi izmantotas, ierobežojot konkurenci vai nu konkrētajā tirgū, vai citos tirgos.

Jau ziņots, ka 2017.gada jūnijā EK noteica Google 2,42 miljardu eiro naudassodu par meklētājprogrammas dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, dodot Google cenu salīdzināšanas pakalpojumam nelikumīgu priekšrocību.

Top komentāri

1 no 508 miljoniem
1
EU! Kur ir mani 10 dolāri?
Horunžijs Negoduiko
H
Prastas ES komūnisma politikas sekas - apspiest radošumu un veikt kādreizējā PSRS pazīstamo uravnilovku. Ir arī skaidrs pie kā tas noved.
trusis nejaukais
t
EU biznesa modelis. Briseles norijushaas pakaljas vairs nezin kaa lai budzhetu papildina tad nu saakam reketu. Taisna tiesa buutu tad, ja ar sho sodu tiktu kompenseets nodariijums pret paareejiem tirgus daliibmiekiem, bet EU vienk iesuuc pikjiiti naasiis tipa taa vinjiem pienaakas! Par ko? Par to ka sadomaajushi visaadas regulas bez sava gala? Ejiet rataa..
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits