Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

EK stiprina sagatavotību turpmākiem jaunā koronavīrusa uzliesmojumiem

Eiropas Komisija (EK) stiprina sagatavotību turpmākajiem jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 uzliesmojumiem, informēja EK pārstāvniecības Latvijā pārstāve Kristīne Liepiņa.

Trešdien EK nāca klajā ar tūlītējiem īstermiņa pasākumiem, kam jāstiprina Eiropas Savienības (ES) veselības sistēmu sagatavotība Covid-19 uzliesmojumiem. Liepiņa uzsvēra, ka Komisija jau no paša sākuma ir koordinējusi informācijas apmaiņu, kā arī ieteikumus attiecībā uz pārrobežu darbībām un pasākumiem veselības jomā.

Komisijas un dalībvalstu pastāvīga modrība un ātra reakcija ir būtiskas, lai nodrošinātu, ka vīrusa izplatīšanos var apturēt un ka var izvairīties no nepieciešamības ieviest jaunus vispārējus pārvietošanās ierobežojumus.

EK paziņojumā galvenā uzmanība pievērsta visām sagatavotības uzlabošanai nepieciešamajām darbībām, to vidū testēšanai un kontaktu izsekošanai, sabiedrības veselības uzraudzības uzlabošanai un paplašinātai piekļuvei medicīniskiem pretpasākumiem, piemēram, individuālajiem aizsarglīdzekļiem, zālēm un medicīniskajām ierīcēm.

Darbības ietver arī pasākumus attiecībā uz veselības aprūpes papildu iespējām pārslodzes gadījumā, nefarmaceitiskus pretpasākumus, atbalstu minoritātēm un mazaizsargātām personām un pasākumus sezonālās gripas radītā sloga samazināšanai.

Paziņojumā izklāstītas vairākas valsts iestādēm, EK un ES aģentūrām veicamas prioritāras darbības - palielināt testēšanas tvērumu, pastiprināt kontaktu izsekošanu un uzraudzību, ko veic sabiedrības veselības aizsardzības struktūras, lai kartētu infekcijas kopas nolūkā ierobežot uzliesmojumu izplatību.

Līdz ar minēto paziņojumu EK šodien pieņēma arī īstenošanas lēmumu, kura mērķis ir atbalstīt mobilās izsekošanas un brīdināšanas lietotņu sadarbspēju pāri ES dalībvalstu robežām; nodrošināt individuālo aizsarglīdzekļu, zāļu un medicīnisko ierīču netraucēti funkcionējošu piegādi, izmantojot tādus mehānismus kā kopīgie iepirkumi ārkārtas situācijās un stratēģiskie ES krājumi.

Tāpat runa ir par ātras piekļuves nodrošināšanu sabiedrības veselības aprūpes papildu iespējām pārslodzes gadījumā, neatstājot novārtā citas veselības aprūpes jomas, tostarp nodrošinot finansiālu atbalstu medicīniskā personāla un pacientu pārvadāšanai starp dalībvalstīm, kā arī neatliekamās medicīniskās palīdzības vienību un aprīkojuma izvietošanas koordināciju pieprasījuma iesniedzējās valstīs, izmantojot ES civilās aizsardzības mehānismu.

Plānots nodrošināt mērķtiecīgus un lokalizētus, uz pētījumiem un pierādījumiem balstītus nefarmaceitiskus pasākumus, kā arī savlaicīgu informācijas apmaiņu par atkārtoti ieviesto pasākumu rezultativitāti.

Būtiski ir sniegt atbalstu mazaizsargātām grupām, piemēram, vecāka gadagājuma cilvēkiem, cilvēkiem ar jau esošām veselības problēmām un sociāli atstumtiem cilvēkiem, un šajā nolūkā veicināt pieredzes apmaiņu par testēšanas, aprūpes un ārstēšanas paraugpraksi, tostarp par psihosociālā un garīgās veselības atbalsta paraugpraksi.

Savukārt, lai izvairītos no papildu spiediena uz jau tā noslogotajām veselības aprūpes sistēmām - samazināt sezonālās gripas radīto slogu, paplašinot vakcinācijas tvērumu un izmantojot citus līdzekļus, piemēram, attiecībā uz gripas vakcīnām nodrošinot papildu nacionālus iepirkumus.

Covid-19 pandēmija ir radījusi nepieredzētu slogu visā ES un pasaulē. Daudzas valstis ir pieredzējušas plašu vīrusa pārnesi sabiedrībā. ES un tās dalībvalstis ir ieviesušas pasākumus, kas paredzēti, lai mazinātu sociālo un ekonomisko ietekmi, piemēram, iekšējā tirgus darbības saglabāšana, atbalsts transporta un tūrisma nozarei, nodarbinātības aizsargāšana un atbalsts mazaizsargātām grupām sniegtajiem medicīniskās aprūpes pakalpojumiem.

Komisija arī izdevusi ieteikumus par ceļošanas un robežpārvaldības pasākumiem, kas vajadzīgi, lai aizsargātu iedzīvotāju veselību, vienlaikus saglabājot iekšējo tirgu.

Dalībvalstis arvien vairāk reaģē saskaņoti, un tas ir ārkārtīgi svarīgi, lai nodrošinātu, ka epidemioloģiskā situācija visā ES nesaasinās. Valstu veiktie sabiedrības veselības pasākumi ir palīdzējuši samazināt jaunu inficēšanās gadījumu skaitu līdz tādam līmenim, ko veselības sistēmas spēj pārvaldīt. Tas savukārt ļāvis pakāpeniski atcelt dažādos noteiktos ierobežojumus un atsākt lielāko daļu darbību saskaņā ar Eiropas ceļvedi koronavīrusa ierobežošanas pasākumu atcelšanai, uzsvēra EK.

Vīruss neapstājas pie ES robežām. Lai nodrošinātu nepieciešamo starptautisko reakciju uz šo globālo veselības apdraudējumu, tostarp vienlīdzīgu piekļuvi Covid-19 vakcīnai, EK turpinās koordinēt vienotu rīcību ar citiem pasaules mēroga dalībniekiem, tostarp ANO un Pasaules veselības organizāciju.

Top komentāri

ļuļa
ļ
kāpēc ursula & co paši nevalkā maskas, bet citiem liek valkāt? un ne tikai nevalkā, bet vēl viens ar otru bučojas, brauc saspiesti liftā utt. kad merkelei žurnāliste tieši pajautāja, kāpēc viņa nevalkā masku, vecā liekule atbildēja, ka ja viņa ievērojot distanci, viņai maska jāvalkā neesot. un paralēli presē ir bildes, kur šī bučojas ar ursulu. īsāk sakot, kaut kas ar šo vīrusu nav kārtībā.
jautājums
j
"EK stiprina sagatavotību turpmākiem jaunā koronavīrusa uzliesmojumiem" - Vai tas nozīmē, ka turpmāk Ursula rokas mazgās nevis 20, bet 40 sekundes?
bet
b
Kāpēc LETA neko neziņo par igauņu un franču karavīru došanos militārajās operācijās Āfrikā? Pirms Rīgas domes vēlēšanām velētājiem būtu jāzina šī informācija, jo igauņu karavīru sūtīšana uz Āfriku ir saistīta ar to, ka igauņu lielākās partijas sadarbojas ar Makrona partiju. Latvijā ar Makronu partiju sadarbojas Attīstībai/PAR. Ja šai partijai būtu vēl lielāka teikšana valdībā, tad nebūtu brīnums, ka arī latviešu karavīriem būtu jādodas karot uz Āfriku. Tā nav NATO operācija. Tā ir Makrona avantūra.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits