Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Eksperti: Zviedrijas sarkanzaļā savienība līdz nākamajām vēlēšanām neizdzīvos

Svētdien notikušo Zviedrijas parlamenta vēlēšanu rezultāti piešķīruši jēdzienam «ar dalītām jūtām» jaunu saturu. Lielāko zviedru mediju neviltoto prieku par liberālo partiju savienības Alianses par Zviedriju atkārtoti iegūto uzticību aptumšo fakts par vēlēšanu patieso uzvarētāju - ekstrēmi labējo Zviedrijas demokrātu iekļūšanu Zviedrijas Rikstāgā ar 20 mandātiem.

Neviens no ideoloģiskajiem blokiem neieguva vairākumu un lielākajam no blokiem - Aliansei - nāksies strādāt minoritātes valdībā. Lai arī visas politiskās partijas ir strikti norādījušas, ka ar rasistiem politikā nesadarbosies, parlamenta balsojumus izšķirs tieši pret iebraucējiem naidīgi noskaņoto Zviedrijas demokrātu balsis.

Jaunpienācēju programmā atrodamie pasākumi sniedzas pāri ideoloģiskajām robežām, tāpēc nav īsti skaidrs, kuram no blokiem tie īsti piesliesies. Politologi norāda, ka jautājumu, kuros kreisie varētu iegūt Zviedrijas demokrātu balsis, ir ļoti maz. Bet Alianse negrib riskēt – savā uzvaras runā tūlīt pēc vēlēšanu rezultātu apkopošanas Moderātu partijas vadītājs Fredriks Reinfelts izteica sadarbības priekšlikumu Vides partijai.

Savukārt sociāldemokrāti vakar piedzīvoja vēsturiski sliktāko vēlēšanu iznākumu kopš 1914.gada. Atšķirībā no bijušā premjera un Sociāldemokrātu partijas vadītāja Jērana Pēršona, daudz kritizētā Mona Salīna no amata atkāpties negrasās un sola turpināt darbu opozīcijā kopā ar Vides un Kreiso partiju.

Zviedru eksperti gan lēš, ka šī sarkanzaļā savienība līdz nākamajām vēlēšanām neizdzīvos. Revanšu nedabūs arī sociāldemokrātu lokomotīve Mona Salīna, kas gan vēlētāju, gan partijas biedru spiediena dēļ būs spiesta atkāpties no amata.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits