Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

ELA: Eiropā mītošo latviešu bērnu vidū strauji krītas dzimtās valodas prasmes

Eiropas Latviešu apvienība (ELA) mudina diasporas ģimenes uzturēt bērnu strauji krītošās latviešu valodas prasmes, norādot, ka Eiropā mītošo latviešu bērnu un jauniešu vidū satraucoši strauji krītas dzimtās valodas prasmes, aģentūru LETA informēja ELA.

Situāciju veido gan daudzvalodīgā apkārtējā vide, gan fakts, ka vecāki neredz ieguvumus no latviešu valodas apgūšanas, semināru cikla Latviešu valoda pasaulē un manā ģimenē atklāšanā sacīja ELA vicepriekšsēde Elīna Pinto. Semināru cikls, kura mērķis ir atvieglot latviešu valodas apguvi diasporā un motivēt vecākus mācīt atvasēm dzimto valodu, tika aizsākts 2017.gada novembrī un turpināsies 2018.gadā.

"Mūsuprāt, valoda ir viens no mūsu valsts pastāvēšanas stūrakmeņiem. Ja vēlamies, lai Latvija, latviešu nācija un valsts svin 200, 300 un vēl vairāk pastāvēšanas gadus, tad mums ir jārūpējas par savas valodas saglabāšanu. Un tas ir jādara ne tikai diasporai, bet arī tiem, kas ikdienā dzīvo Latvijā - politiskā, sociālā un ģimenes līmenī," seminārā, ko organizē Luksemburgas Latviešu biedrība ar Kultūras ministrijas finansiālu atbalstu Latvijas valsts simtgades svinību ietvaros, uzsvēra Pinto.

Eiropā darbojas 74 diasporas skoliņas, taču tajās ir iesaistījušies tikai 6% diasporā mītošo bērnu. ELA ieskatā ir būtiski parādīt valodas mācīšanās jēgu un ceļu uz šīm skoliņām arī citu bērnu vecākiem, tostarp no daudzvalodīgām ģimenēm.

Seminārā izkristalizējās vismaz pieci iemesli, kuru dēļ bērniem un jauniešiem ir svarīgi apgūt latviešu valodu arī tad, ja ģimene dzīvo ārpus Latvijas - valoda ir īpašā ģimeniskā saikne, valoda attīsta bērnu kā personību, valoda ir kā durvis uz pasauli un līdzcilvēkiem, valoda dod iespēju paplašināt kontaktu loku un atgriezties Latvijā un latviešu valoda nebūt nav maza valoda.

Tiek lēsts, ka Latvijas diaspora visā pasaulē apvieno ap 370 tūkstošiem tautiešu, savukārt latviešu valodā runā vismaz divi miljoni cilvēku. Pēc Ethnologue 2017 datiem, pasaulē ir 7099 dzīvās valodas, tikai 394 valodās jeb 6,8% runā vairāk nekā miljons cilvēku. Tātad pēc runātāju skaita latviešu valoda ir pasaules valodu TOP200, kas ir ievērības cienīgs rādītājs, skaidroja ELA.

Otrais seminārs būs veltīts praktiskiem risinājumiem un padomiem problēmsituācijās, kas rodas mācoties valodu daudzvalodīgā vidē. Tas ir iecerēts kā atbalsts vecākiem, kuri jau iegulda savu laiku un pūles, lai bērni uzturētu un pilnveidotu latviešu valodas prasmes, kā arī kā iedrošinājums tiem vecākiem, kuri tam vēl nav saņēmušies vai kādā brīdī sarežģījumu dēļ nolaiduši rokas.

Top komentāri

patriots
p
Vairums no tiem ir padomieši, kuriem vienīgā vērtība ir nauda. Ar tiem nav ko ķēpāties.
diemžēl
d
Latvieši paši viegli asimilējas, bet nespēj asimilēt citas tautības. Sekas apbrīnojamai nespējai vienoties savā starpā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits