Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

EP apspriedīs Covid-19 vakcīnas patentu aizsardzības atcelšanu

Trešdien, 19.maijā, Eiropas Parlamenta (EP) deputāti spriedīs par ierosinājumu atcelt intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzību Covid-19 vakcīnām, informēja EP preses sekretārs Jānis Krastiņš.

Vairākas EP politiskās grupas ir aicinājušas Eiropas Komisiju (EK) atcelt intelektuālā īpašuma tiesības Covid-19 vakcīnām, lai palīdzētu vakcīnām sasniegt visas pasaules valstis. Viņi atkārtoja aicinājumu pēc tam, kad ASV prezidenta Džo Baidena administrācija paziņoja par atbalstu šādam solim.

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena nesen norādīja, ka Eiropas Savienība (ES) ir "atvērta diskusijai" par īslaicīgu intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības atcelšanu, tomēr tās galvenie darba virzieni, lai paplašinātu piekļuvi vakcīnām pasaulē, ir risināt ražošanas jaudas problēmas, ieguldīt ražošanā pasaulē un veikt ieguldījumus Covax shēmā.

Plānots, ka EP rezolūciju par šo jautājumu pieņems sesijā no 7. līdz 10.jūnijam.

Lēmums par intelektuālā īpašuma tiesību atcelšanu ir jāpieņem Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) TRIPS nolīguma padomei. Pagājušā gada oktobrī Indija un Dienvidāfrika PTO līmenī ierosināja uz laiku atcelt intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzību visiem patentiem, kas saistīti ar Covid-19 profilaksi, ierobežošanu un ārstēšanu. Šā gada martā EP deputātu un dalībvalstu parlamentāriešu grupa aicināja EK pārtraukt pretošanos šim priekšlikumam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits