Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

EP uzsver, ka darbs pie Ukrainas nākotnes jāsāk tagad

Pirms Eiropas Savienības (ES) un Ukrainas samita Kijivā Eiropas Parlamenta (EP) deputāti atkārtoti apliecina atbalstu Ukrainas dalībai ES, uzsverot, ka vajadzīgs "uz nopelniem balstīts" pievienošanās process, aģentūru LETA informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Viņš pavēstīja, ka EP deputāti šodien pieņēma rezolūciju, kurā detalizēti izklāsta savas vēlmes attiecībā uz gaidāmo ES un Ukrainas politisko līderu augstākā līmeņa sanāksmi 3.februārī Kijevā.

Rezolūcijā ir pausta prasība "strādāt pie tā, lai sāktu pievienošanās sarunas, un atbalstīt ceļvedi, kurā izklāstīti turpmākie pasākumi, lai Ukraina varētu pievienoties ES vienotajam tirgum".

Atkārtoti paužot atbalstu Ukrainas nākotnes dalībai ES - pēc Ukrainas iesniegtā pieteikuma 2022.gada 28.februārī - EP deputāti uzsver, ka pievienošanās ir uz nopelniem balstīts process, kas ietver attiecīgo procedūru ievērošanu un ar ES saistīto reformu un pievienošanās kritēriju izpildi. Viņi arī aicina Ukrainas iestādes pēc iespējas ātrāk veikt nozīmīgas reformas, lai efektīvi izpildītu kritērijus valsts dalībai ES.

Tāpat EP mudina ES dalībvalstis pastiprināt un paātrināt militāro palīdzību Kijevai, jo īpaši ieroču piegādi, kā arī būtisku politisko, ekonomisko, infrastruktūras, finansiālo un humāno atbalstu.

EP deputāti arī aicina līderus gaidāmajā ES un Ukrainas samitā par prioritāti noteikt visaptverošu atveseļošanas pasākumu paketi Ukrainai. Šajā pasākumu kopumā galvenā uzmanība ir jāpievērš tūlītējai, vidēja termiņa un ilgtermiņa atjaunošanai un atveseļošanai. Atbalstam arī jāpalīdz veicināt Ukrainas ekonomisko izaugsmi, tiklīdz karš būs beidzies.

Novērtējot Ukrainas atjaunošanas vajadzības, rezolūcijā atkārtoti pausts EP aicinājums Ukrainas atjaunošanu finansēt no iesaldētajiem Krievijas Centrālās bankas un Krievijas oligarhu aktīviem.

Uzsverot, cik svarīgi ir ES valstīm turpināt demonstrēt vienotību Krievijas agresijas priekšā, EP deputāti aicina dalībvalstis pēc iespējas drīzāk pieņemt desmito sankciju paketi pret Maskavu un proaktīvi ierosināt jaunas nozares un personas, pret kurām vērst sankcijas.

EP deputāti tāpat aicina piemērot sankcijas Krievijas uzņēmumiem "Lukoil" un "Rosatom" un citiem, kas joprojām darbojas ES tirgū. Sankcijas būtu jāpiemēro arī amatpersonām, kas iesaistītas dažādās nelikumīgās darbībās, tostarp piespiedu deportācijās un nelikumīgu referendumu rīkošanā okupētajā Ukrainas teritorijā.

Visbeidzot rezolūcijā atkārtoti pausts EP deputātu aicinājums nekavējoties noteikt pilnīgu embargo fosilā kurināmā un urāna importam no Krievijas un pilnībā atteikties no "Nord Stream 1" un "Nord Stream 2" gāzes cauruļvadu būvniecības, lai "pārtrauktu finansēt [Krievijas prezidenta Vladimira] Putina kara mašīnu ar ES līdzekļiem".

Rezolūciju EP deputāti pieņēma ar 489 balsīm par, 36 pret un 49 atturoties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits