Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Erdogans apsver ideju slavenajā Sofijas katedrālē atjaunot mošeju

Viens no ievērojamākajiem Bizantijas arhitektūras šedevriem - Stambulas Sofijas katedrāles ēka -, kas mūsdienās ir muzejs, atkal varētu kļūt par mošeju, pieļāvis Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans.

Bizantijas pareizticīgo katedrāle tika padarīta par mošeju, kad Konstantinopoli 1453. gadā ieņēma osmaņu turki. Savukārt sekulārās turku valsts izveidotājs 1935. gadā to padarīja par muzeju, un mūsdienās katru gadu to apmeklē miljoniem tūristu.

Pēdējā laikā arvien skaļāk sākuši skanēt aicinājumi, lai simboliskā celtne atkal tiktu padarīta par mošeju, īpaši pēc tam, kad kļuva zināms, ka Jaunzēlandes mošeju slaktiņa sarīkotājs savā manifestā bija postulējis, ka Sofijas katedrāle ir "jāatbrīvo no minaretiem".

Pats Erdogans vēl pērn lūdzās Sofijas katedrālē.

Turcijas prezidenta izteiktais pieļāvums, ka Sofijas katedrāli atkal varētu padarīt par mošeju, izraisījis sašutumu kaimiņvalstī Grieķijā.

"Tas ir ne tikai dižens kristīgās pasaules templis, daudzu gadsimtu garumā vislielākais. Tas arī pieder cilvēcei. UNESCO to ir atzinusi par daļu no globālā kultūras mantojuma," sacīja Grieķijas ārlietu ministrs George Katrugals. "Tāpēc jebkura šī statusa apšaubīšana nav tikai aizvainojums kristiešu jūtām. Tas ir arī aizvainojums starptautiskajai sabiedrībai un starptautiskajām tiesībām."

"Mēs gribētu cerēt, ka 16. marta Turcijas vadības korektais paziņojums ir spēkā un ka šajā statusā nebūs nekādu izmaiņu," piebilda ministrs, atgādinot par Erdogana runu, kurā viņš noraidīja iespēju, ka Sofijas katedrāles ēka varētu tikt atkal pārvērsta par mošeju.

Top komentāri

ļuļa
ļ
nu ja sofijas katedrāle jāpataisa par mošeju dēļ jaunzēlandes šāvēja, tad pēc katra terorakta eiropā vai kur citur sekulārajā/kristīgajā pasaulē ir jāaizklapē ciet viena mošeja.
ta nu gan
t
Erdogans ir islamists. Erdogana Turcija nav Attaturka Turcija. Konstantinapoli , tagad Stambulu, kristieši ir zaudējuši. Mošejas ierīkošana visur, kur var, ir simbolisks solis, ko islamisti agrāk vai vēlāk veic. Vairāk uztraucieties par to, lai minaretus nepiebūvē Vatikāna sv. Pētera bazilikai vai Parīzes Dievmātes katedrālei, vai Ķelnes Domam, vai....
Def
D
Ko no debīlā erdogana citu var gaidīt.musļiks paliek musļiks.Un nav vietas islamam eiropā !!!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits