Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

ES aicina Lielbritāniju uz piekāpšanos pēc Brexit sarunās

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi ceturtdien aicinājuši Lielbritāniju intensificēt pēc Brexit sarunas un "spert nepieciešamos soļus, lai vienošanos padarītu iespējamu", uz ko Londona jau reaģējusi ar neslēptu sašutumu.

Neskatoties uz to, ka Lielbritānija kā galīgo termiņu vienošanās panākšanai par abu pušu turpmākajām attiecībām bija noteikusi ceturtdienu, dalībvalstu līderi samitā apstiprinātajā paziņojumā aicinājuši ES sarunu delegācijas vadītāju Mišelu Barnjē sarunas "tuvākajās nedēļās" turpināt.

Samita pārtraukumā Eiropadomes priekšsēdētājs Šarls Mišels atzina, ka līdz šim sarunās nav panākts "pietiekams progress". "Mēs aicinām Apvienoto Karalisti spert nepieciešamos soļus," piebilda Mišels.

Tajā pašā laikā Lielbritānijas sarunu delegācijas vadītājs Deivids Frosts paziņojis, ka viņš ir vīlies Eiropadomes kopīgajā paziņojumā.

"Esmu pārsteigts, ka ES vairs nav apņēmības pilna "intensīvi" strādāt, lai panāktu sadarbību nākotnē," tviterī norādījis Frosts. "Esmu arī pārsteigts par izteikumiem, ka vienošanās panākšanai visi turpmākie soļi tiek gaidīti no Apvienotās Karalistes. Tā ir neierasta pieeja sarunu vešanai."

Frosts piebildis, ka Lielbritānijas premjerministrs savu nostāju paudīs piektdien, kad ES samits būs beidzies.

Džonsons ir paziņojis, ka ES samits ir pēdējā reālā iespēja, kad iespējama vienošanās panākšana. Tomēr Barnjē norādījis, ka ES esot gatava tuvākajās nedēļās turpināt intensīvas sarunas.

Lai gan joprojām pastāv lielas domstarpības jautājumos par zvejniecību, vides un sociālajiem standartiem, kā arī par iespējamo konfliktu risināšanu, viņš paudis cerību, ka tuvākajās nedēļās iespējams vismaz panākt "izredzes uz vienošanos".

Pārejas periods pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES beidzas 31.decembrī, un laika, lai panāktu vienošanos par abu pušu turpmākajām attiecībām, palicis ļoti maz, jo to abām pusēm vēl nepieciešams ratificēt.

Abu pušu avoti aizkulisēs stāsta, ka progress sarunās esot panākts, taču tas nav pietiekams, lai vienošanos varētu noslēgt jau šobrīd.

Noslēdzoties samita pirmajai dienai, Vācijas kanclere Angela Merkele izteica aicinājumu Londonai demonstrēt gatavību kompromisiem, taču vienlaikus atzinusi, ka arī ES dalībvalstīm jāiet uz kompromisiem.

"Katrai no pusēm ir savas sarkanās līnijas," izteikusies Merkele.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits