Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

ES aptur finansiālo palīdzību Bulgārijai

Aizvien asākā Eiropas Savienības kritika pret Bulgāriju nu ir noslēgusies ar aptuveni pusmiljarda eiro (350 miljonus latu) vērtas finansiālās palīdzības apturēšanu. Divām valdības aģentūrām arī atņemtas tiesības rīkoties ar ES fondu naudu. "Cīņa pret organizēto noziedzību un korupciju augšējos līmeņos nerada pietiekamus rezultātus," sankcijas izskaidroja Eiropas Komisijas (EK) pārstāvis Johanness Leitenbergers, trešdien iepazīstinot ar jauno Rumānijas un Bulgārijas tiesiskās situācijas novērtējumu.

Kā vēsta aģentūras, Bukarestei pagaidām izdevies izvairīties no sankcijām, taču tās veiktās reformas ziņojumā novērtētas kā "nedrošas".

Iepriekš žurnālistu rokās nonākušajos ziņojuma variantos Sofijai un Bukarestei bija veltīta krietni asāka kritika. AFP ziņo, ka tajos abām jaunajām ES dalībvalstīm tika draudēts ar neiekļaušanu Šengenā un eirozonā, ja situācija neuzlabosies. Trešdien publicētajā ziņojumā Bulgārija kritizēta par "nevēlēšanos ātri un noteikti rīkoties, kad atklāti krāpšanas gadījumi", kas radot "spēcīgas aizdomas par organizētās noziedzības līdzdalību". Saskaņā ar BBC informāciju, uz mērenāku vērtējumu EK pamudinājuši Bulgārijas valdības solījumi, ka likumdošana jau tiekot pielāgota ES prasībām, un tagad atliekot gaidīt rezultātus.

"Jā, mums ir daži trūkumi, bet šis Bulgārijai ir ievērojams uzdevums, kas prasa pamatīgas pārmaiņas," raidsabiedrībai uzsvēra Bulgārijas premjerministra vietniece ES fondu naudas pārvaldīšanas lietās Meglena Plugčijeva. EK arī apsolījusi atcelt fondu naudas izmantošanai uzliktos ierobežojumus "tiklīdz Bulgārija veiks nepieciešamos pasākumus situācijas uzlabošanai".

Bulgārijas opozīcija notikušo jau nodēvējusi par valdības izgāšanos un trešdien mudināja to atkāpties. "Šodien Eiropas Komisija bulgāriem pateica, ka viņiem nav izdevies kļūt par īstiem eiropiešiem pat 18 mēnešu pēc valsts pievienošanās ES," vietējai aģentūrai novinite sacīja Jaunās demokrātijas partijas vadītājs Nikolajs Svinarovs. "Jauna valdība varētu izlabot situāciju un atgriezt naudu," piebilda partijas Demokrāti spēcīgai Bulgārijai līderis Ivans Kostovs. Arī koalīcijas pārstāvji atzina, ka ziņojums vairākiem ministriem varētu maksāt amatu.

Rumāniju Eiropas Komisija nosodījusi par tiesu vilcināšanos un bieži piešķirtajiem minimālajiem sodiem korupcijas lietās. "Bieži arī novērojama lietu apzināta vilcināšana, tiesnešiem niecīgu iemeslu dēļ sūtot tās atpakaļ izmeklētājiem," Reu­ters citē J.Leitenbergera teikto. Tiesa, viņš uzslavēja Rumāniju par ekonmisko noziegumu apkarošanas aģentūras izveidi, vienlaikus norādot, ka cīņu pret korupciju nepieciešams "depoliti­zēt".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits