Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

ES kopējā aizsargkombinezonu iepirkumā iegādāsies preci bez sertifikāta

Individuālo aizsarglīdzekļu trūkuma dēļ Eiropas Komisijas (EK) vienotajā aizsargkombinezonu iepirkumā, kur piedalās arī Latvija, iegādāsies preci bez sertifikāta, sociālajā vietnē Twitter ziņo veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Pēc ministres paustā, šajā EK vienotajā iepirkumā par kombinezoniem ir atlasīts tieši viens pretendents.

"Kombinezoniem nav EC sertifikāta. Lēmums tomēr izvēlēties šo piegādātāju pieņemts, ņemot vērā šī individuālā aizsardzības līdzekļa kritisko nepietiekamību Eiropas Savienībā," skaidro Viņķele.

Kā ziņots, pirmdien Viņķele pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem sacīja, ja saglabāsies kritiskā situācija ar individuālo aizsardzības līdzekļu pieejamību mediķiem, pāris nedēļu laikā būs jālemj par veselības aprūpes pakalpojumu samazināšanu.

"Mēs šobrīd atrodamies ļoti nopietnā situācijā ar individuālo aizsarglīdzekļu pieejamību veselības aprūpes iestādēm. Krājumi ir kritiski zemi," sacīja ministre.

Īpaši tas attiecoties uz respiratoriem. Pēc pieejamiem datiem ārstniecības iestādēm respiratori ir nodrošināti ar pusotras dienas rezervi.

Tikpat sarežģīta ir situācija ar vienreizlietojamiem halātiem un aizsargkombinezoniem, kuri nelielā krājumā ir slimnīcu rezervēs, bet faktiski tas nozīmē, ka kuru katru brīdi var tikt pārtraukts Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbs, sacīja Viņķele.

Arī ķirurģisko masku, kuras lieto ne visas ārstniecības personas, bet tieši tie, kas atrodas operāciju zālēs, rezerves pietiekot apmēram divām nedēļām.

Atbildīgās amatpersonas šai situācijai meklē risinājumus.

Turklāt ministre iepriekš norādīja, ka publiskajā telpā novērojamās ažiotāžas dēļ ap Latvijas iepirkto individuālo aizsardzības līdzekļu kvalitāti mazinās komersantu vēlme iesaistīties iepirkumu konkursos. 

"Iepirkumā no četriem piedāvājumiem trīs ir atsaukti, jo komersanti nevēlas tikt zākāti par zagļiem," politiķe informē par medicīnas halātu un kombinezonu iegādi, apgalvojot, ka "par iepirkumu atbildīgie ierēdņi ir faktiski paralizēti lēmumu pieņemšanā tā paša iemesla dēļ".

Pēc Viņķeles paustā, medicīnas halāti un kombinezoni kļuvuši par lielāko deficīta preci Eiropas Savienības mērogā.

Tāpat veselības ministre paziņoja, ka ir vairāki signāli, ka kāda daļa no iepriekš piegādātajām medicīniskajām aizsargmaskām, iespējams, neatbilst solītajai kvalitātei, tāpēc tiek lūgts saglabāt preču iepakojumus un atgriezt tās Nacionālajam veselības dienestam, lai varētu celt pretenzijas pret piegādātāju. 

Tomēr vienlaikus politiķe mudināja apzināties pašreizējo situāciju, norādot, ka "tā izvēle ir nevis starp perfekti noformētu, brīnišķīgu, 100% uzticamu un sertificētu masku un nedrošām maskām, bet starp maskām, kuras principā var nopirkt, un nekādām maskām".

Top komentāri

Sašutis
S
Tad jau jebkura kaktu firmele var visai ES iesmērēt kaut kādu brāķi?!
Irlielāmērāticams
I
ka nav lielas atšķirības starp drošības erzaci ar sertifikātu vai bez sertifikāta. Uzmaucot galvā polietilēna maisu drošība būs apmēram tik pat liela, ja ne vēl lielāka.
Ekharts
E
Ko varam no šī secināt,ka ari ne ārkartas situacijas laikā ,visi tie birokrātiskie šķēršļi iepirkumos u.c.būtu jāatceļ.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievu lidlaukā Krimā atskanējuši sprādzieni

Naktī uz trešdienu atskanējuši sprādzieni krievu okupētajā Krimas pussalā netālu no Džankojas kara lidlauka, vēsta lietotnes Telegram kanāls Astra un citi vietējie mediji.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits