Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

ES līderi Briselē oficiāli atklāj PESCO

Eiropas Savienības (ES) līderi ceturtdien Briselē oficiāli atklājuši Pastāvīgās strukturētās sadarbības (PESCO) ietvaru drošībā un aizsardzībā.

Nodomu protokolu par PESCO 25 ES valstu ārlietu ministri parakstīja 13.novembrī, bet pirmdien ministri pieņēma oficiālu lēmumu par tā izveidošanu.

PESCO iecerēts kā pirmais solis ceļā uz dziļāku Eiropas sadarbību aizsardzības jomā, kā arī lai padarītu ES tās drošības mērķiem mazāk atkarīgu no ASV.

Dalība PESCO ir brīvprātīga, bet tikai Dānija, Malta un Lielbritānija ir izlēmušas tajā neiesaistīties.

"Daudzus gadus spēcīgākais arguments pret PESCO bijušas bailes, ka tas novedīs pie NATO vājināšanās. Bet ir gluži otrādi - spēcīga Eiropas aizsardzība dabiski stiprina NATO," paziņoja Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

"Tāpēc PESCO ir ne tikai labas ziņas mums, bet arī labas ziņas mūsu sabiedrotajiem un sliktas ziņas mūsu ienaidniekiem," viņš piebilda.

Kopā ar 24 citu ES valstu un valdību vadītājiem PESCO sākšanu Briselē atbalstīja arī Latvijas Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS). Kā aģentūru LETA informēja viņa preses sekretārs Andrejs Vaivars, PESCO ietvaros ir paredzēts īstenot kopīgus projektus, kas vērsti uz ES militāro spēju attīstības veicināšanu un ES dalībvalstu operacionālo spēju stiprināšanu.

"Iesaistīšanās PESCO iezīmē mūsu apņemšanos stiprināt kopējo ES drošības un aizsardzības politiku, gan investējot aizsardzībā, gan sadarbojoties kopēju projektu īstenošanā," norāda Kučinskis.

Premjers uzsver, ka PESCO ietvara mērķis ir stiprināt sadarbību drošības un aizsardzības jautājumos to ES dalībvalstu starpā, kuras izvēlējušās PESCO, galvenokārt fokusējoties uz militāro spēju celšanu.

Esot pilntiesīgiem PESCO ietvara dalībniekiem, Latvijai arī palielināsies iespējas saņemt finansējumu un īstenot mūsu prioritātēm un interesēm atbilstošus projektus. Piemēram, PESCO projektiem, kas kvalificēsies Eiropas Aizsardzības fonda atbalstam, tiks piešķirts palielināts finansējums, skaidro Kučinskis.

Pēc viņa teiktā, Latvijai kā PESCO dibinātājvalstij būs iespēja piedalīties PESCO veidošanā no pašiem tās pirmsākumiem, piedalīties arī visos ietvara pārvaldības procesos, tai skaitā projektu pārvaldības nosacījumu izstrādē un apstiprināšanā. Piedaloties PESCO, Latvijai būs lemšanas tiesības un piekļuve informācijai ietvara formātā, piemēram, veidojot kopīgas dalībvalstu sadarbības grupas Eiropas Aizsardzības fonda atbalsta saņemšanai.

Sadarbību plānots sākt ar 17 konkrētiem projektiem, tostarp paredzēts izveidot medicīnas vienību, loģistikas centru, misiju apmācības centru un attīstīt kopīgus standartus militārajiem radio sakariem.

PESCO ir Lisabonas līgumā paredzēts aizsardzības sadarbības modelis saskaņā ar kuru ES dalībvalstu grupa uzņemas atsevišķas saistības, tostarp piedalīties ES taktiskajās kaujas grupās. Tās mērķis ir bloka iekšienē no valstu divpusējas un daudznacionālās sadarbības aizsardzības jomā pāriet uz koordinētu sadarbību starp visām valstīm, kas vēlas tādā formātā iesaistīties.

pievienota 7.-11.rindkopa

Top komentāri

nekrievs
n
PESCO ir tikai saīsinājums, kāds ir pilnais nosaukums angļu valodā?
a
a
Pret lienošo rašismu ir jāapvienojas.
EiroPSRS
E
militārās diktatūras sākums - The Permanent Structured Cooperation (PESCO)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits