Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

ES līderu domstarpības pirms samita par bloka tēriņiem nemazinās

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi piektdien pulcējas Briselē, lai vienotos par bloka ilgtermiņa budžetu un 750 miljardus eiro lielo tautsaimniecības atveseļošanas fondu, taču domstarpību dēl vienošanās var netilkt panākta.

Dalībvalstu līderiem pulcējoties uz pirmo samitu klātienē kopš Covid-19 pandēmijas sākuma, bloks stāv dziļākās ekonomikas lejupslīdes priekšā kopš tā izveides, un nacionālajām valdībām steigšus nepieciešami līdzekļi savu tautsaimniecību izvešanai no pandēmijas radītās krīzes.

Lai gan vairāku dalībvalstu līderi pauduši cerības par iespējamo kompromisu, ko varētu panākt samita laikā, pastāv ļoti reāla iespēja, ka nedz piektdien, nedz sestdien viņiem tā arī neizdosies vienoties.

Vācijas kanclere Angela Merkele, ierodoties Briselē, neizklausījās pārliecināta, ka samitā izdosies panākt lūzumu diskusijās par daudzmiljardu fondu ekonomikas atveseļošanai.

"Man jāatzīst, ka domstarpības joprojām ir ļoti, ļoti lielas, un tāpēc nevaru pateikt, vai šoreiz rezultātu sasniegsim," žurnālistiem Briselē norādīja Merikele. "Jārēķinās ar realitāti."

Tikmēr Francijas prezidents Emanuels Makrons izteicies, ka viņš ir "pārliecināts, taču piesardzīgs", ka vienošanās tiks panākta. "Tas ir patiesības mirklis un mērķis, kas Eiropai noteikti jāsasniedz."

Merkele un Makrons, kas uzņēmušies vadošo lomu tautsaimniecības atveseļošanas fonda izveidē, pagājušā nedēļā vairākkārt tikās divpusējās sarunās un mudināja pārējo dalībvalstu valdību vadītājus uz kompromisu.

Diskusiju sākumpunkts ir Eiropadomes priekšsēdētāja Šarla Mišela priekšlikums 500 miljardus no iecerētā fonda līdzekļiem izdalīt kā grantus, bet 250 miljardus atvēlēt aizdevumiem.

Tajā pašā laikā, rēķinoties ar nacionālo valdību jau tā lielo neapmierinātību ar bloka tēriņu apmēriem, Mišels nedaudz samazinājis plānotos ES izdevumus laika posmam no 2021. līdz 2027.gadam no 1,1 triljona eiro līdz 1,074 triljoniem.

Tomēr domstarpības ir dziļas, sākot ar jautājumu par ekonomikas atveseļošanas fonda un ES ilgtermiņa budžeta apmēriem, un beidzot ar kritērijiem līdzekļu sadalē.

Vislielākie iebildumi izskan no tā dēvētā "taupīgā četrinieka" - Nīderlandes, Zviedrijas, Dānijas un Austrijas, kas vēlas grantiem atvēlēt pēc iespējas mazāk līdzekļu.

Austrijas kanclers Sebastians Kurcs pēdējā brīdī ticies ar pārējo "taupīgā četrinieka" valdību pārstāvjiem, lai "koordinētu" kopīgo nostāju pirms samita.

Mēs nepiekritīsim nekādiem pasākumiem, kas bruģē ceļu uz pastāvīgu transfertu savienību, Twitter brīdinājis Kurcs, ar to saprotot līdzekļu pārdali starp dalībvalstīm.

Nīderlandes premjerministru Marks Rite, kas līdz šim bijis visasākais iecerētā atlabšanas fonda kritiķis, arī stingri palicis līdzšinējās pozīcijās.

Viņš uzsvēris, ka līdzekļi nav izdāļājami kā bezatlīdzības granti un ka līdzekļu piešķiršana saistāma ar reformām, kas veicamas attiecīgajai dalībvalstij.

Vladošo nesaskaņu dēļ 27 dalībvalstu līderiem jūlija beigās iespējams būs jāpulcējas uz vēl vienu samitu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits