Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

ES līmenī plāno bargākus sodus par jaunu psihoaktīvu vielu ražošanu un izplatīšanu

Tādas jaunas psihoaktīvās vielas kā "spaisu" Eiropas Savienības (ES) līmenī aizliegs ātrāk, bet sodi par to ražošanu un izplatīšanu tiks pielīdzināti sodiem par "tradicionālo" narkotiku izplatīšanu, paredz Eiropas Parlamenta (EP) apstiprinātie noteikumi.

Kā aģentūru LETA informēja EP Informācijas birojā Latvijā, šie noteikumi ļaus ievērojami ātrāk noteikt jaunu psihoaktīvo vielu nodarīto kaitējumu un nepieciešamības gadījumā ierobežot to apriti ES līmenī. Dalībvalstu atbildīgajām iestādēm līdzšinējā gada laikā būs seši mēneši laika, lai īstenotu ES lēmumu.

Tāpat tiks uzlabota informācijas apmaiņa, izmantojot Eiropas Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centru (EMCDDA) un jaunie noteikumi arī stiprinās Eiropola lomu, nosakot organizētās noziedzības iesaisti narkotiku ražošanā un izplatīšanā.

EP apstiprināja izmaiņas EMCDDA regulā ar 609 balsīm, pret balsojot 19 un 29 deputātiem atturoties. Izmaiņas direktīvā par sodu piemērošanu, par kuru tika lemts otrajā lasījumā, tika apstiprinātas bez balsojuma.

ES dalībvalstīm būs gads laika, lai direktīvas prasības iestrādātu savos likumos. Atjaunotā regula stāsies spēkā, pārejas periodam beidzoties.

Birojā skaidroja, ka jaunas psihoaktīvās vielas ir vielas, ko iespējams brīvi iegādāties un kuru iedarbība ir līdzīga, piemēram, kokaīna, heroīna vai marihuānas iedarbībai. Nosakot aizliegumu, vairuma jaunu psihoaktīvu vielu ražošana, izplatīšana un pārdošana kļūtu sodāma ar piecu līdz desmit gadu ilgu cietumsodu, kāds jau tiek piemērots par "tradicionālo" narkotiku izplatīšanu.

Saskaņā ar ANO Narkotiku un noziedzības novēršanas biroja (UNODC) definīciju jaunas psihoaktīvās vielas ir vielas, kuru aprite netiek ierobežota un kas var radīt draudus sabiedrības veselībai.

Vārds "jauns" vielu apzīmējuma nenozīmē, ka tās būtu nesen radītas, bet attiecas uz to pieejamību tirgū. Tās strauji izplatījušās pēdējās desmitgades laikā un bieži vien tiek atklāti pārdotas īpašos veikalos vai internetā. Pie šādam vielām pieskaitāms arī Latvijā nesen plaši izplatītais tā sauktais "spaiss".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spridzina, lai atbrīvotu tiltu sagrāvušo kuģi

Kontrolētā eksplozijā pirmdien ASV pilsētā Baltimorā tika saspridzinātas martā sabrukušā Frānsisa Skota Kija tilta laiduma metāla konstrukcijas, lai atbrīvotu pie tilta balsta iestrēgušo ko...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits