Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

ES nosoda Baltkrieviju par masveida aizturēšanām

Eiropas Savienība (ES) ceturtdien nosodījusi Baltkrieviju par šonedēļ notikušajām kratīšanām un masveida aizturēšanām.

Cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Vjasna" ziņo, ka 23.janvārī veiktās kratīšanas bija vērstas pret politieslodzīto ģimenēm un nesen atbrīvotiem politieslodzītajiem. Aktīvisti ziņo, ka Baltkrievijas drošības dienests vienas dienas laikā aizturējis vai nopratināja vismaz 160 cilvēkus.

"Eiropas Savienība visstingrāk nosoda neseno represiju vilni pret Baltkrievijā palikušajiem bijušajiem politieslodzītajiem, kā arī politieslodzīto radiniekiem," paziņoja ES augstais pārstāvis ārpolitikas un drošības politikas jomā Žuzeps Borels.

Kratīšanas notika pirms februārī gaidāmajām tā dēvētajām parlamenta vēlēšanām. Tās būs pirmā lielā vēlēšanu izrāde kopš 2020.gada, kad Baltkrieviju pārņēma masu protesti, kas izcēlās pēc prezidenta vēlēšanām. Tajās kārtējo reizi par uzvarētāju tika pasludināts autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko. Gan Baltkrievijas opozīcija, gan Rietumi uzskata, ka vēlēšanu rezultāti tika viltoti. Baltkrievijas varasiestādes bargi apspieda demonstrācijas, aizturot vairāk nekā 35 000 cilvēku un tūkstošiem nežēlīgi piekaujot. Tika pārtraukta arī desmitiem tiesību aizsardzības grupu un neatkarīgo mediju darbība.

Arī 25.februārī paredzētajās parlamenta vēlēšanās reālas opozīcijas nebūs.

Brisele norādīja, ka Lukašenko režīms turpina "nožēlojamo iebiedēšanas un represiju taktiku pret saviem kritiķiem un potenciālajiem politiskajiem oponentiem pirms februārī gaidāmajām "vēlēšanām"".

"Vjasna" paziņoja, ka tās rīcībā ir informācija par "vismaz 160 cilvēkiem", kuru dzīvesvietās tika veiktas kratīšanas, kuri tika aizturēti vai nopratināti. "Ne visi tika atbrīvoti (pēc nopratināšanas), tiesību aktīvisti noskaidro aizturēto likteni," ziņo organizācija, norādot, ka kratīšanas veiktas visā valstī.

Saskaņā ar "Vjasna" ziņām drošības iestādes Brestā pie Polijas robežas aizturēja 70 sievietes. Organizācijas rīcībā esošā informācija liecina, ka Baltkrievijā pašlaik ir 1419 politieslodzītie.

"Vjasna" ziņo, ka drošības dienesti meklēja ārvalstu banku kontus un kratīšanas varētu būt saistītas ar cilvēkiem, kas saņem palīdzību no trimdas organizācijām, kuras atbalsta ieslodzīto ģimenes.

Baltkrievijas opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska, kura dzīvo trimdā Lietuvā, pateicās ES par "spēcīgo solidaritāti un atbalstu Baltkrievijas tautai" un aicināja pasauli "reaģēt uz kārtējo iebiedēšanas vilni".

Viņa nosauca šīs kratīšanas par "atriebību tiem, kas mīl mūsu valsti". Cihanouska sacīja, ka ieslodzītā opozīcijas politiķa Mikalaja Statkeviča sievai Marinai Adamovičai piespriests 15 dienu arests. Aizturēts arī 76 gadus vecais tiesību aktīvists Boriss Hamaida.

Pēc 2020.gada protestu apspiešanas no Baltkrievijas aizbēga desmitiem tūkstošu cilvēku, galvenokārt uz kaimiņvalstīm Poliju un Lietuvu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits