Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

ES valstis vienojas aizliegt bitēm kaitīgā neonikotinoīda lietošanu

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis piektdien vienojušās aizliegt bitēm kaitīgā neonikotinoīda lietošanu, sekojot Eiropas Komisijas (EK) rekomendācijām.

ES valstis vienojās pilnībā aizliegt ārtelpās trīs neonikotinoīdu grupas augu aizsardzības līdzekļus - tiametoksamu, imidakloprīdu, klotianidīnu, to atļaujot izmantot tikai siltumnīcās.

Kā teikts EK paziņojumā, ES valstis "atbalstījušas Eiropas Komisijas priekšlikumu plašāk ierobežot trīs aktīvo vielu lietošanu, (..) par kurām zinātniskā pārskatā tika secināts, ka to lietošana ārā kaitē bitēm".

Sagaidāms, ka aizliegums stāsies spēkā līdz gada beigām.

Jau ziņots, ka Latvijas lauksaimnieki iepriekš izteikušies, ka lielajiem ražotājiem neonikotinoīdi ir ļoti nepieciešams produkts, jo aizsargā augus augšanas sākuma stadijā no kukaiņiem. Arī pārtikas kartupeļu audzētājiem nav analoga attiecīgajam insekticīdam.

Tāpat daļa lauksaimnieku pauduši viedokli, ka līdz ar nenonikotonoīda plašākas lietošanas aizliegumu tiktu apdraudēta Latvijas lauksaimnieku konkurētspēja globālā līmenī, jo vairākus kultūraugus būtu grūtāk audzēt, kā rezultātā vietējā lauksaimniecības produkcija sadārdzināsies, un tā vietā lielākos apmēros ienāks ievestā produkcija, piemēram, no Krievijas.

Atbalstu EK priekšlikumam ierobežot bitēm kaitīgā neonikotinoīda lietošanu pauda Latvijas biškopības biedrība (LBB) un Latvijas Dabas fonda pārstāvji.

ZM sākotnēji sagatavotā Latvijas pozīcija paredzēja neatbalstīt ierobežojumu ieviešanu. Pēc diskusijām tika nolemts, ka Latvija tomēr tos atbalstīs.

Top komentāri

eksis
e
Interesanti, kādēļ jautājumos par pārtikas veselīgumu ņem vērā tikai pārtikas audzētāju viedokli? Kāpēc Dūklavs nepajautāja vai pārtikas lietotāji grib ēst to nikotīnskābi, ko lauksaimnieki lielākas peļņas nolūkos dāsni gāž virsū Latvijai raksturīgajiem produktiem
Siltumnīca
S
Visur vajadzēja aizliegt. Pilnīgi! Arī siltumnīcās! Vai tad bites siltumnīcās augus neapputeksnē?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits