Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

FDP uzstāj, ka paliks Šolca valdībā

Vairāki Vācijas liberālās Brīvo demokrātu partijas (FDP) līderi atkārtoti paziņojuši, ka partija negrasās pamest kanclera Olafa Šolca vadīto koalīciju.

Tā bijusi reakcija uz runām, ka brīvie demokrāti varētu pamest valdību, ņemot vērā domstarpības starp koalīcijas partneriem, kā aizlāpīt budžeta iztrūkumu, kuru radījis nesenais Konstitucionālās tiesas spriedums.

Šolca pārstāvētie sociāldemokrāti (SPD) un zaļie iebilst pret tēriņu apcirpšanu, kamēr FDP noraida nodokļu paaugstināšanu vai jaunu aizņemšanos.

Ja FDP pamestu koalīciju, tas novestu pie Šolca valdības krišanas. Kancleram būtu vai nu jāmeklē iespējas izveidot jaunu koalīciju ar šobrīd opozīcijā esošo kristīgo demokrātu un to Bavārijas māsaspartijas Kristīgi sociālās savienības (CDU/CSU) piedalīšanos, vai arī jāizsludina pirmstermiņa vēlēšanas.

Kā ziņots, Vācijas Konstitucionālā tiesa 15.novembrī atzina, ka Covid-19 pandēmijas apkarošanai atvēlēto 60 miljardu eiro novirzīšana klimata pārmaiņu ierobežošanai bijusi antikonstitucionāla.

Vācijās konstitūcija stingri ierobežo jaunu valsts parādsaistību uzņemšanos.

Lai novērstu pandēmijas sekas, federālā valdība palielināja 2021.gada budžetu, apgalvojot, ka konstitūcijā noteikto valsts parāda griestu atcelšana esot attaisnojama, jo pandēmija radījusi ārkārtēju situāciju.

Lai izvairītos no jaunu parādsaistību uzņemšanās, koalīcija, kuru veido sociāldemokrāti (SPD), zaļie un liberālā Brīvo demokrātu partija (FDP), 2022.gadā panāca Bundestāga lēmumu, ar kuru ar atpakaļejošu datumu pandēmijas seku novēršanai atvēlētie, taču neiztērētie līdzekļi tiek novirzīti valdības ambiciozās klimata politikas finansēšanai.

Konstitucionālā tiesa šādu praksi atzina par nelikumīgu.

Tiesas spriedums spiedis valdību uz nenoteiktu laiku atlikt Bundestāga balsojumu par 2024.gada budžetu.

Saskaņā ar finanšu ministra un FDP līdera Kristiāna Lindnera aplēsēm tiesas sprieduma rezultātā nākamā gada budžetā radies 17 miljardu eiro liels iztrūkums.

"Man ir stingra pārliecība, ka mēs joprojām paliksim valdībā, kas turpina veidot nākotni," pirmdienas rītā sarunā ar sabiedrisko radiostaciju "Deutschlandfunk" izteicies FDP Bundestāga frakcijas vadītājs Kristiāns Dirs. "Ja FDP tur nebūs, situācija Vācijā izskatīsies citādi, mums, iespējams, būs tāds parāda līmenis, kāds bija Covid [pandēmijas] laikā, un tā būs kļūda."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits