Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Finālā par Lielbritānijas premjera posteni Džonsons sacentīsies ar Hantu

Cīņas noslēgumā par Lielbritānijas premjerministra amatu Boriss Džonsons sacentīsies ar pašreizējo ārlietu ministru Džeremiju Hantu.

Pēc ceturtās balsošanas kārtas no cīņas par Lielbritānijas premjerministra amatu ceturtdien nācies izstāties iekšlietu ministram Sadžidam Džavidam. Tikmēr favorīts Boriss Džonsons vēl vairāk nostiprinājis savu pārsvaru pār abiem atlikušajiem sāncenšiem. ​

Par Džonsonu ceturtajā kārtā balsoja 157 no 313 Konservatīvās partijas pārstāvjiem parlamenta apakšpalātā.

Iepriekšējā kārtā bijušais Londonas mērs un ārlietu ministrs saņēma 143 balsis.

Otrajā vietā ar 61 balsi ierindojās vides ministrs Maikls Govs, kam sekoja ārlietu ministrs Džeremijs Hants, kuru atbalstīja 59 toriju deputāti.

Tikmēr Džavids saņēma tikai 34 balsis.

Vēlāk ceturtdien paredzēta balsošanas piektā kārta, kurā tiks izslēgts viens no atlikušajiem trim kandidātiem.

Pēc tam 160 000 Konservatīvās partijas biedru, balsojot pa pastu, no abiem atlikušajiem pretendentiem izraudzīsies jauno partijas līderi, kurš automātiski kļūs arī par nākamo premjerministru.

Pēc balsojuma Džonsons pauda prieku, ka guvis vairāk nekā puses parlamentā pārstāvēto toriju atbalstu. 

Piektajā balsošanas kārtā atkal uzvarēja bijušais Londonas mērs Džonsons, kuru šoreiz atbalstīja 160 no 313 Konservatīvās partijas pārstāvjiem parlamenta apakšpalātā.

Par Hantu balsoja 77 deputāti, bet vides ministrs Maikls Govs ieguva tikai 75 balsis, un no tālākās cīņas viņam jāizstājas.

Tagad 160 000 Konservatīvās partijas biedru, balsojot pa pastu, no abiem atlikušajiem pretendentiem izraudzīsies jauno partijas līderi, kurš automātiski kļūs arī par nākamo premjerministru.

"Esmu ļoti pagodināts, galīgajā balsojumā saņemot vairāk nekā 50% balsu," tviterī paziņojis Džonsons. "Es gatavojos apceļot visu Apvienoto Karalisti un izklāstīt savu plānu, kā īstenot breksitu, apvienot mūsu valsti un radīt mums visiem gaišāku nākotni."

Savukārt Govs atzinis, ka ir "vīlies", taču vienlaikus paudis lepnumu par savu kampaņu.

"Bija gods izmantot iespēju izklāstīt mūsu lieliskās valsts nākotnes vīziju. Liels sveiciens Borisam un Džeremijam," paziņojis Govs.

Džonsons uzstāj, ka Lielbritānijai jāaiziet no Eiropas Savienības (ES) 31. oktobrī, pat gadījumā, ja līdz šim laikam neizdosies ar Briseli panākt vienošanos. Tiesa gan, pēdējo dienu laikā viņš kļuvis mazāk kategorisks.

Tikmēr Hants ir paudis gatavību vēlreiz lūgt izstāšanās atlikšanu, ja tas būs nepieciešams bezvienošanās breksita novēršanai.

Kā ziņots, Terēza Meja, kas cietusi neveiksmi, cenšoties panākt Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības, 7. jūnijā atkāpās no Konservatīvās partijas līdera amata. Viņa turpinās pildīt premjera pienākumus, kamēr netiks izraudzīts jaunais toriju līderis.​

Papildināta visa ziņa un virsraksts

Top komentāri

sistems
s
Uzvarēs Džonsons, līdzīgi, kā ASV, Tramps. Latvijas sorosistu mēdiji, BBC un CNN cenšas nozombēt, ka Tramps un Džonsons ir labējie un nepopulāri. Tie ir meli. Latvijā, piemēram mediji visādi ķengā Trampu, it kā bezsmadzeņu amerikāņi balsoja par Trampu 2016. gadā. Tas būtu taisnība, ja bezsmadzeņi būtu arī ASV latvieši, kas 99% nobalsoja par republikāņiem un Trampu 2016. un 2018. gadā. Džonsons ir nākamais premjers, jo viņam ir saikne ar tautu un vinš runā par lietu. https://www.bbc.com/news/uk-politics-48713619
laiks
l
Džonsons vienkārši īstenos britu gribu, ko viņi ir izteikuši 2016.gada referendumā. Lielbritānija izstāsies no ES, un visas avantūras, kuru mērķis bija neļaut notikt Brexitam, būs beigušas. Brexits būs noticis, un visi (gan briti, gan ES dalībvalstu līderi) varēs sākt domāt par nākotni.
oskars
o
liekas ka uzvares vel viens idiots un atkal amerikaniski runajosaja valsti ...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits