Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

FOTO: Apšaudē Vācijas mazpilsētā nogalināti 15, uzbrucējs miris

Asinspirtī Vinendenes Albertvillas pamatskolā ir vismaz 15 nogalināto. Arī pats uzbrucējs ir miris, un tas ir šīs skolas bijušais skolēns Tims Krečemers (17), vēsta vācu laikraksts Bild.

Vācijas kanclere Angela Merkele izteica līdzjūtību nogalināto tuviniekiem un atzina, ka visi cilvēki valstī ir satriekti un šī ir «sēru diena visai Vācijai».

Arī Eiropas Savienības (ES) augstākās amatpersonas trešdien izteikušas līdzjūtību par Vācijas dienvidrietumu pilsētā Vinendenā notikušo slaktiņu, kad bruņots pusaudzis nogalināja 15 cilvēkus.

«Mēs esam satriekti un apbēdināti par bezjēdzīgo vardarbību, kas pārrāva tik daudzas dzīves un ievainoja un traumēja tik daudzus citus,» teikts Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žozē Manuela Barrozu paziņojumā. «Savā un Eiropas Komisijas vārdā es izsaku visdziļāko līdzjūtību upuru ģimenēm un draugiem.»

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti upurus pieminēja ar minūti ilgu klusuma brīdi.

Šorīt ap pulksten 9.30 uzbrucējs ieradās bijušajā skolā, kurā kopumā mācās ap 1700 skolēnu. Pirms gada Tims pats skolu bija pabeidzis. Tagad viņš bija ģērbies melnā aizsargtērpā un ar gāzmasku galvā. Ne vārda neteicis, viņš mērķtiecīgi iegāja divās klasēs un atklāja uguni. Apšaudē tika nogalināti deviņi skolēni un trīs skolotājas. Visi nogalinātie skolēni ir vecumā no 14 līdz 15 gadiem.

Uzbrukumā skolai melnā ģērbtais jaunietis visu laiku pārlādējis savu ieroci. 10.d klasē uzbrucējs ieskrējis pat trīsreiz, un trešo reizi, pēc Bild rakstītā, vienu no skolas pasniedzējām Tims aukstasinīgi nogalinājis visu acu priekšā, kad viņa aizsargājusi skolēnu.

Pēc apšaudes skolā jaunietis devās uz tuvējo psihiatrisko klīniku, kur nošāva vienu slimnīcas darbinieku.

Pēc tam uzbrucējs nozaga automašīnu un izbrauca no pilsētas. Tajā laikā Vinendenā jau bija izvērsta milzīga drošības operācija, kurā bija iesaistīti simtiem policistu, īpašo uzdevumu vienības kaujinieki, snaiperi, dienesta suņi un vairāki helikopteri.

Vinendenā tika izveidoti vairāki kontrolposteņi un pārbaudītas visas automašīnas.

Specvienības kaujinieki ielauzās arī jaunieša mājās, taču tur uzbrucēju neatrada. Mediji ziņo, ka jaunieša vecākiem mājās bijuši 18 likumīgi reģistrēti ieroči.

Policisti nopratinājuši tobrīd iespējamā uzbrucēja māti, kā arī konstatējuši, ka tēvam piederošajā ieroču arsenālā trūkst viena, iespējams, uzbrukumā izmantotā ieroča.

Vietējās policijas pārstāvis Konrads Geldens pavēstīja, ka «policija visu laiku bija viņam uz pēdām».

Policisti jaunieti aplenca lielveikala autostāvvietā 40 kilometrus attālajā Vendlingenas pilsētā, kur autostāvvietā pie lielveikala starp uzbrucēju un policistiem izcēlās apšaude. Apšaudē nogalināti divi garāmgājēji, bet divi policisti guvuši nopietnus ievainojumus.

Kā ziņo Bild, atsaucoties uz aģentūru dpa, pēc tam kad policists bija uzbrucēju ievainojis, jaunietis pats sev padarījis galu, iešaujot galvā.

Šī ir traģiskākā apšaude kādā Vācijas skolā kopš 2002.gada aprīļa slaktiņa Erfurtē. Toreiz bijušais skolnieks Roberts Šteingauzers nošāva 13 skolotājus, divus skolēnus un policistu, beigās nošaujoties pats.

2006.gadā kāds ar šautenēm un sprāgstvielām bruņojies 18 gadus vecs jaunietis iebruka savā bijušajā skolā Emsdetenā, ievainojot 11 cilvēkus un beigās izdarot pašnāvību.

Vinendena atrodas 20 kilometru attālumā uz ziemeļaustrumiem no Štutgartes, Bādenes-Virtembergas federālajā zemē. Pilsētā dzīvo 27 600 iedzīvotāji.

(papildināts teksts ar ES līdzjūtību)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Bijušais skolnieks Vācijā ievaino 11 cilvēkus

ASV sēras un jautājumi pēc slaktiņa

Izslēgts audzēknis ģimnāzijā Vācijā nogalina 17 cilvēkus

Pieminot slaktiņa upurus, pieprasa uzlabot drošību skolās

Kas liek lodēm valdīt skolas gaiteņos?

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits