Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Francija piedraud izsvēpēt visus islāmistus no Mali

Francijas cīņa pret islāmistiem Mali var izvērsties garā un smagā operācijā, jo Parīze paziņojusi, ka neatstās Rietumāfrikas valsti, kamēr neizdosies to pilnībā atbrīvot no islāmistu nemierniekiem, kas sagrābuši varu valsts ziemeļos. «Mūsu mērķis ir pilnībā atkarot Mali. Mēs neatstāsim islāmistu varā nevienu vietiņu,» Francijas aizsardzības ministrs Žans Īvs Ledriāns solīja intervijā telekanālam France5, iezīmējot Parīzes sarežģītās attiecības ar bijušo koloniju.

Francija spēlē žandarmu

Francija 11. janvārī negaidīti uzsāka operāciju Mali, uzbrūkot islāmistu kaujiniekiem, kas vēlas paplašināt sagrābto teritoriju. Šonedēļ Francijas prezidents Fransuā Olands palielinājis Mali bāzēto franču kareivju skaitu, kas drīz sasniegs jau 2,5 tūkstošus, lai gan pirms tam solījis mazināt militāro klātbūtni agrākajā kolonijā.

Jau eksprezidents Nikolā Sarkozī samazināja kareivju skaitu Āfrikā un norādīja, ka valstīm laiks pašām sākt rīkoties, nevis paļauties uz Francijas spēkiem. Arī F. Olands, pērn stājoties amatā, uzsvēra, ka Francija pārtrauks kopš koloniālisma sabrukuma iedibināto «žandarma lomu» bijušajās kolonijās.

To apliecināja arī sākotnējie solījumi, ka operācija Mali ilgs tikai dažas nedēļas, lai sniegtu palīdzību gaidāmajiem spēkiem no Rietumāfrikas valstīm, kas palīdzēšot Mali valdībai apkarot islāmistus. Taču reģiona papildspēki aizvien ir ceļā, un Francija spiesta spēlēt galveno lomu, jo, kā ziņoja Reuters, Āfrikas valstu spēkus vajā loģistikas un bruņojuma problēmas. Francijai kārtējo reizi neizdodas izbēgt no sen piekoptās palīdzības politikas bijušajām kolonijām. Turklāt, kā uzsvērusi raidsabiedrība BBC, neviens neuzdrošinās pārmest Francijai «politiski pieļaujamā manierē maskētu neokoloniālismu», kā tas būtu noticis vēl pirms pāris gadiem.

Islāma teroristi radījuši lielāku apdraudējumu ne vien Francijai, bet visai pasaulei. Ar starptautisko teroristu organizācijuAl Qaeda saistīto islāmistu rokās nonākusi aptuveni puse Mali, un Francija bažījas, ka valsts varētu kļūt par «jauno Afganistānu»: teroristu paradīzi Sahāras reģionā. Taču Mali draud kļūt par daudz bīstamāku punktu, jo atrodas tuvāk Rietumeiropai un to pārplūdinājuši kaujinieki un ieroči no kaimiņos esošās Lībijas, kurā asiņainās cīņās gāzts diktatoriskais vadonis Muammars Kadāfi.

Sauc pēc papildspēkiem

«Konflikts pāraudzis starptautiskā līmenī, pateicoties kriminālajam tīklam, teroristu tīklam, kas apdraud ne vien Rietumāfriku, bet visu starptautisko sabiedrību,» sarunā ar Voice of America norādīja Rietumāfrikas Valstu ekonomiskās kopienas jeb ECOWAS ārējo attiecību departamenta direktors Abdels Fatau Musahs.

Francija pirmdien ziņoja par panākumiem cīņā ar islāmistiem, pārņemot kontroli pār Diabali pilsētu, par ko cīnījās jau dienām, un steidzami sauca pēc Rietumāfrikas valstu palīdzības. Islāmisti solījuši atriebties Francijai un visām valstīm, kas iesaistīsies operācijā. Draudus rietumeiropiešiem iezīmēja arī asiņainā ķīlnieku krīze Alžīrijā, kurā nogalināti desmitiem ārzemnieku, turklāt ķīlnieku sagrābēji solījuši sarīkot jaunus uzbrukumus, lai iebilstu pret Francijas cīņu pret islāmistiem.

Eiropas Savienība pagājušajā nedēļā apstiprināja, ka jau februārī uz Mali nosūtīs vairākus simtus militārpersonu, kas neiesaistīties kaujas misijās, taču palīdzēs apmācīt Mali armijas vienības. Pirmdien Igaunija paziņoja, ka uz Mali vietējo kareivju apmācīšanai nosūtīs divus štāba virsniekus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievi mēģinājuši uzbrukt Harkivas apgabalā

Krievi piektdien mēģinājuši veikt sauszemes uzbrukumu pāri robežai Harkivas apgabalā, un kaujas tur turpinās, pavēstīja Ukrainas Aizsardzības ministrija.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits