Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Francijā stājies spēkā aizliegums sievietēm publiskās vietās valkāt parandžas

Francijā stājies spēkā aizliegums sievietēm publiskās vietās valkāt tradicionālās musulmaņu galvassegas, radot plašu neapmierinātību valsts islāmticīgo vidū. Lai gan aizlieguma pretinieki uzsvēruši, ka likums ir diskriminējošs un uzsver musulmaņus kā draudu valsts kultūrai, Francija pirmdien kļuvusi par pirmo Eiropas valsti, kas liedz sievietēm publiskā vietā atrasties tradicionālajā seju aizklājošajā galvassegā, piemērojot par to sodu.

Drauds franču kultūrai

Francija ir valsts ar lielāko musulmaņu kopienu Eiropā, jo to skaits sasniedz piecus miljonus. Taču pēdējā laikā attiecības starp valsti un tās islāmticīgo minoritāti kļūst arvien saspīlētākas, pārmetot musulmaņiem nespēju integrēties vietējā sabiedrībā. Arī nedēļas nogalē galvaspilsētā Parīzē notika pret jauno likumu vērsts protests, kura dalībnieki uzsvēra, ka aizliegums ir «klajš pamudinājums uz vardarību un rasu naidu», raksta AP. Policija aizturēja 61 demonstrantu, to vidū arī 19 sievietes.

Turpmāk sievietes nedrīkst iziet sabiedrībā tērptas burkā vai nikābā - apģērbā, kas pilnībā nosedz ķermeni, atstājot daļēji redzamas tikai acis. Likumpārkāpējas tiks nogādātas policijas iecirknī, kur tām liks noņemt galvassegu. Par atkārtotu pārkāpumu tiks piespriesta 150 eiro (105 lati) liela sodanauda, kā arī vainīgajai būs jāiziet «pārizglītošanas» kursi.

Taču īpaši bargs sods sagaida ikvienu, kas sievietēm ar varu liks valkāt šo aizsegu. Par to nāksies šķirties no 30 tūkstošiem eiro (21 tūkstotis latu), kā arī pavadīt gadu cietumā.

Musulmaņi un daļa cilvēktiesību aktīvistu uzstāj, ka likums apdraud visievainojamāko sabiedrības daļu, turklāt pozicionē to kā draudu franču kultūrai. Plaši pārmetumi raidīti prezidenta Nikolā Sarkozī virzienā: viņš šādi cerot gūt pret imigrantiem noskaņoto vēlētāju atbalstu pirms nākamgad gaidāmajām vēlēšanām, kurās kā spēcīgu konkurenti viņam paredz galēji labējo politiķi Marinu Lepenu, raksta AFP.

Taču likuma atbalstītāji norāda, ka iestājas par brīvību. Sejas aizsegi apdraudot vienlīdzības ideju, simbolizējot vīriešu dominanci un sieviešu apspiešanu. Turklāt aizliegums veicināšot sabiedrības saliedētību. Amatpersonas piebildušas, ka likums ierobežo tikai samērā niecīgu daļu populācijas: ikdienā šādas galvassegas valkājot tikai ap diviem tūkstošiem sieviešu.

Veicinās norobežošanos

«Ko valsts darīs? Norīkos policistu pie manas mājas durvīm, lai katru reizi, kad pa tām izeju, izrakstītu man soda kvīti?» laikrakstam The Guardian norādījusi kāda musulmaniete, kas atteikusies ievērot aizliegumu. Viņa pievienojusies to pulkam, kas paziņojušas, ka labāk dotos cietumā, nekā atteiktos no tradicionālās musulmaņu galvassegas.

Taču ne visas stāsies pretim likuma spēkam. Daļa sieviešu ar bažām norādījušas, ka tagad retāk atstāšot mājas, kas var veicināt dziļu norobežošanos no pārējās sabiedrības, raksta AFP.

Lai gan Francija ir pirmā Eiropas valsts, kas šādi pilnībā aizliegusi tradicionālās galvassegas, par līdzīgām idejām tiek spriests arī tādās valstīs kā Beļģija, Nīderlande un Itālija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits