Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Francijas aizsardzības ministrs: Lībijas jaunā vara ir parādā Francijai par atbalstu

Francija centīsies iemantot vadošo lomu Lībijā, piektdien atzina aizsardzības ministrs Žerārs Longē, uzsverot, ka Lībijas jaunā vara ir parādā Parīzei par sniegto atbalstu.

Intervijā laikrakstam Le Monde Longē nenoliedza, ka Francija izmantos priekšrocības, kas tai pienākas kā veiksmīgās militārās operācijas vadošajai valstij.

Francija "centīsies ieņemt galvenā partnera lomu valstī, kuras līderi apzinās, ka ir daudz mums parādā". "Visi iesaistīsies cīņā. Mēs nebūsim nedz pēdējie, nedz arī visuzstājīgākie," turpmāko situācijas attīstību attiecībā uz sadarbības līgumiem ar Lībiju prognozēja ministrs. "Mūsu iesaistīšanās nebija novēlota, viduvēja vai nenoteikta. Un mums nav, par ko kaunēties."

Pirms bruņotā konflikta sākuma Lībija dienā saražoja 1,6 līdz 1,7 miljonus barelu naftas, un strādāt tās tirgū kāro daudzas valstis, kas neatteiktos arī no iespaidīgajiem infrastruktūras atjaunošanas līgumiem.

Longē apstiprināja, ka tieši franču lidmašīnas ceturtdien pamanīja Lībijas gāztā līdera Muamara Kadafi konvoju, kas centās aizbēgt no Sirtas, taču uzsvēra, ka konvoja sastāvā esošos transportlīdzekļus iznīcināja jaunās varas spēki.

Gan Francijai, gan Lielbritānijai bija nozīmīga loma NATO komandētajā starptautiskajā militārajā operācijā Lībijā, kuras ietvaros kopš 31. marta veikti teju 1000 gaisa uzlidojumu.

Tuvāko "dienu vai nedēļu" laikā militārās kampaņas intensitāte pakāpeniski saruks, un Lībijas Nacionālā pārejas padome (NPP) varēs izveidot jaunu valdību, prognozēja Longē. "NPP tagad saskarsies ar sarežģītu uzdevumu izveidot stabilu politisko sistēmu," atzina ministrs.

Viņaprāt, par veiksmīgo kampaņu jāpateicas Francijai, kura "izmantoja vienošanos ar Lielbritāniju (..), lai ANO Drošības padomē tiktu pieņemta rezolūcija un tad operācijas vadība tiktu nodota NATO". "Politiskais uzstādījums un pēcāk arī militārā gatavība bija priekšnoteikumi veiksmīgam" iznākumam, pārliecināts Longē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits