Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Francijas armija atzīst, ka tā drīzumā sāks sauszemes uzbrukumu Mali islāmistiem

Francijas armijas karavīri jau „tuvākajās stundās” iesaistīsies sauszemes kaujās pret Mali islāmistu kaujiniekiem, vēsta aģentūra Associated Press, atsaucoties uz militārpersonām. Francijas karaspēks jau ir pametis Mali galvaspilsētu Bamako un dodas uz valsts ziemeļiem, kur atrodas islāmistu kontrolētās teritorijas.

Francijas armijas īstenotā sauszemes operācija Mali oficiāli sākās 15.janvāra vakarā, paziņoja Francijas karaspēka štāba priekšnieks admirālis Eduards Gijo (Edouard Guillaud). Arī valsts iekšlietu ministrs Žans Īvs le Driāns apstiprināja šo informāciju un atzīmēja, ka operācija turpināsies tik ilgi, cik būs nepieciešams, raksta The Guardian.

Francijas armijas pārstāvis paskaidrojis, ka sausszemes darbības nepieciešamas, jo uzbrukumi islāmistiem no gaisa izrādījušies nepietiekami. Pēc viņa vārdiem, kaujinieki izmanto mierīgos iedzīvotājus kā „dzīvo vairogu”, tādēļ bombardēšanas neizbēgami novedīs pie nevainīgiem upuriem. Eduards Gijo solīja, ka franču militārpersonas neveiks triecienus no gaisa, ja parādīsies varbūtība, ka cietīs mierīgie iedzīvotāji.

Pirms tam, otrdien, 15. janvārī Francija paziņoja, kas palielinās savu militārpersonu Mali skaitu no 800 līdz 2,5 tūkstošiem cilvēku. Sākotnēji bija paredzēts, ka militāro operāciju Mali vadīs tās Āfrikas kaimiņvalstis, bet Parīze tikai nodrošinās atbalstu no gaisa un dažādu nemilitāru palīdzību. Tomēr apstākļi prasa, lai uzbrukuma kaujiniekiem priekšgalā atrastos Francijas karaspēks. Analītiķi norāda, ka situācija mainījusies, jo noskaidrojies, ka Āfrikas valstu karavīru kaujas spējas ir ļoti zemas, salīdzinot ar islāmistu kaujas spējām.

Kopumā sniegt  militāru atbalstu Mali valdībai izšķīrušās vismaz 13 valstis, tomēr pašlaik tajā atrodas tikai Francijas karaspēks. Mali kaimiņvalstis – Nigērija, Kotdivuāra, Benina, Gana, Nigēra, Senegāla, Burkina-Faso un Togo – ir solījušas nosūtīt uz Mali savus kareivjus, taču līdz šim nav to izdarījušas. Jāpiebilst, ka ASV nodrošina komunikāciju atbalstu militārajai operācijai, kā arī piešķir izlūkošanas datus, savukārt Lielbritānija nodarbojas ar loģistiku.

Mali ziemeļus pēc tam, kad 2012. gada pavasarī valstī notika militārs apvērsums, vispirms par neatkarīgu valsti pasludināja tuaregu saparātisti, bet pēc tam tos pārņēma ar Al Qaeda saistītie vietējie  islāmisti. Mali varas iestādes ar lūgumu pēc palīdzības pie Francijas vērsās, kad islāmisti ieņēma stratēģiski svarīgo Koni pilsētu, no kuras iespējams viegli sākt uzbrukumu valsts galvaspilsētai Bamako.

Jāpiebilst, ka Mali ir Āfrikas trešā lielākā zelta ieguvēja, un zelta ieguvē vadošo lomu spēlē tieši bijušās koloniālās lielvalsts Francijas kompānijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievi mēģinājuši uzbrukt Harkivas apgabalā

Krievi piektdien mēģinājuši veikt sauszemes uzbrukumu pāri robežai Harkivas apgabalā, un kaujas tur turpinās, pavēstīja Ukrainas Aizsardzības ministrija.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits