Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Francijas parlamenta apakšpalāta pieņem likumu par Parīzes Dievmātes katedrāles atjaunošanu

Francijas parlamenta apakšpalāta piektdien pieņēma likumu par Parīzes Dievmātes katedrāles atjaunošanu piecu gadu laikā. Jāatgādina, ka aprīlī šis slavenais dievnams tika izpostīts ugunsgrēkā. 850 gadus vecās katedrāles atjaunošana, kuras koka jumts lielākoties tika iznīcināts, būs bezprecedenta izaicinājums valdībai, kura ir izstrādājusi īpašu likumprojektu šī milzu projekta pārvaldībai.

Dažas dienas pēc ugunsgēka Francijas prezidents Emanuels Makrons izvirzīja mērķi pabeigt katedrāles atjaunošanu piecu gadu laikā – pirms 2024. gadā Parīzē paredzētajām Olimpiskajām spēlēm.

Pēc 13 stundas ilgām debatēm Nacionālā sapulce pieņēma šo likumu ar 32 balsīm par un piecām pret, 10 deputātiem atturoties. Tas tiks nodots parlamenta augšpalātai Senātam, kur tā izskatīšana paredzēta 27. maijā.

Sākoties parlamenta sesijai, kultūras ministrs Franks Rīsters paziņoja deputātiem, ka pieci gadi ir ambiciozs laika ietvars Parīzes Dievmātes katedrāles atjaunošanai, kura tika celta 200 gadus, un ka šo projektu nevajadzētu īstenot steigā.

"Jā, mēs gribam rīkoties ātri. Daži ir pārmetuši, ka mēs gribam rīkoties pārāk ātri, bet [ziedotāju] dāsnuma uzplūds bija ļoti straujš, tāpēc mēs varam atbildēt un mums tas jādara," sacīja ministrs.

Katedrālei pēc ugunsgrēka līdz šim ir saziedoti vai apsolīti vairāk nekā viens miljards eiro, un Rīsters apsolīja, ka šie līdzekļi tiks izlietoti pilnīgi un vienīgi tās atjaunošanai.

Eksperti uzskata, ka galīgie atjaunošanas izdevumi būs no 600 līdz 700 miljoniem eiro, tāpēc ir radušies jautājumi, kā tiks izlietota atlikusī nauda, un ir ierosināts to novirzīt citu grūstošu baznīcu atjaunošanai.

Francijas Reliģiskā mantojuma observatorija (OPR) ir paziņojusi, ka Francijā ir no 40 līdz 60 tūkstošiem baznīcu un kapelu, no kurām 5000 ir sagrūšanas stāvoklī.

Top komentāri

precizējums
p
Aptaujas rāda, ka 72% franču ir kategoriski pret šo likumu, jo šis likums mīkstina prasības arhitektūras pieminekļu aizsardzībai. Likums paredz nevis atjaunot katedrāli tādu, kāda tā bija, bet gan rīkot konkursu modernu risinājumu meklēšanai. Viduslaiku katedrāles vietā kāds grib disnejlendu gredzenu pavēlnieku gaumē. Modernie "arhitekti" jau piedāvā izveidot dārzus uz jumta, siltumnīcas, smailes vietā būvēt stikla debesskrāpi, kas vairāk iederētos kaut kur Apvienotājos arābu emirātos. Kāds nekaunīgi grib piesmiet baznīcu.
precizējums
p
"ierosināts to novirzīt citu grūstošu baznīcu atjaunošanai". Nevis citām baznīcām, bet gan citām kulta vietām. Cik tiks baznīcām, cik mošejām, cik sinagogām un cik ateistu tempļiem, ir liels jautājums.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits