Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Francijas vides ministrs Fransuā de Rižī atkāpies no amata

Medijiem ceļot gaismā viņa ekstravagantos tēriņus, otrdien no amata atkāpies Francijas vides ministrs Fransuā de Rižī.

Tīmekļa vietne Mediapart pirms nedēļas ziņoja, ka Rižī, esot parlamenta spīkera amatā, rīkojis saviem draugiem dārgas vakariņas, cienājot viņus ar omāriem un smalkiem vīniem.

"Uzbrukumi un mediju linčošana, kas vērsta pret manu ģimeni, piespieduši mani spert nepieciešamo soli atpakaļ," paziņoja Rižī, kurš paralēli vides ministra amatam bija arī valsts ministrs, kas padarīja viņu par otru svarīgāko cilvēku valdībā aiz premjerministra Eduāra Filipa.

"Pūliņi, kas nepieciešami mana vārda aizstāvēšanai, nozīmē, ka es vairs nespēju netraucēti un efektīvi veikt savu misiju. Es šorīt iesniedzu savu atlūgumu premjerministram," paziņoja Rižī.

Viņš arī kritizēja Mediapart, kas vairākkārt publicējis rakstus, kas satricinājuši Francijas eliti.

Rižī paziņoja, ka iesniedzis sūdzību pret tīmekļa vietni par apmelošanu, apsūdzot Mediapart centienos "kaitēt, apmelot un izpostīt".

Francijas prezidents Emanuels Makrons pirmdien paziņoja, ka Rižī lietā aicinājis Filipu pieņemt lēmumus, balstoties uz faktiem, nevis atklājumiem.

Rižī vides ministra amatā stājās pagājušajā gadā, nomainot Makrona sākotnējo izvēli šim amatam - vides aktīvistu Nikolā Ilo.

Ilo atkāpās, jo uzskatīja, ka pārējie valdības ministri nav gatavi risināt klimata jautājumus. Viņš izteicās, ka vides politikas jautājumos valdībā juties "pavisam vientuļš".

 

Top komentāri

citāts
c
"Viņš izteicās, ka vides politikas jautājumos valdībā juties "pavisam vientuļš"." Franču mediji gan viņa darbību valdībā raksturoja izteiksmīgāk: vienīgais ministra ieguldījums ekoloģijā ir tas, ka pagājušsestdien viņš stundiņu pabraukāja ar divriteni nevis ar kādu no saviem 6 auto.
Francijas armija
F
Diena piedāvā izlasīt rakstu: "Makrons iecerējis Francijas armijā veidot arī kosmosa spēkus". Savukārt Francijā tika veikts pētījums, lai noskaidrotu, par ko balso franču armija un franču policija. Parastas aptaujas neatklāj patiesību, jo karavīri un policisti parasti nesniedz atbildi. Tāpēc palīgā nāk statistika: kā tiek balsots pašvaldībā, kurā ir militāra bāze, un kā kaimiņu pašvaldībās. Piemēram, Eiroparlamenta vēlēšanās Mailly-le-Camp pašvaldībā, kur ir izvietotas armijas kazarmas, 50,4% ir nobalsojuši par Nacionālo Apvienību, bet kaimiņu pašvaldībās par 17% mazāk. Līdzīgi ar policiju. Versaļas 10.iecirknī, kurā balsoja tikai žandarmi un viņu ģimenes locekļi, 2017.gada prezidenta vēlēšanu 1.kārtā 46,1% vēlētāju balsoja par Lepenu. Līdzīgā iecirknī Nanterres pilsētā 2012.gadā par Lepenu bija 37,5%, bet pārējā pilsētas daļā tikai 10,7%.
skats no malas
s
Kad bija atkāpies iepriekšējais vides ministrs, Makrons ilgi nezināja ko iecelt vietā. Šoreiz jaunais ministrs tika paziņots jau nākamajā rītā. Pirmajā gadījumā atkāpšanās bija spontāna un negaidīta, tā notikusi TV raidījuma vidū, nebrīdinot ne prezidentu, ne premjerministru. Otrā atkāpšanās acīmredzot ir izdarīta spiedziena rezultātā, vēl dienu iepriekš ministrs kategoriski pretojās pat domai par atkāpšanos un solījās ar visiem tiesāties. Acīmredzot, ka Makrons ir mainījis taktiku. Agrāk viņš visādi aizstāvēja savus sabiedrotos, neskatoties uz sabiedrības negatīvu attieksmi, pat ja "čomu" nodarījums bija acīmredzams. Bet tagad viņš viņus atlaiž uzreiz, tiklīdz medijos ir parādījušas kaut nelielas aizdomas par kaut ko, kaut arī objektīvi spriežot nekāda pārkāpuma nav bijis. Tagad tas dod opozīcijai un opozīcijas medijiem iespēju "novākt" jebkuru nevēlamo politiķi no "Makrona brigādes". Interesants pavērsiens.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits