Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Grieķija ar starptautiskajiem kreditoriem vienojas par reformām nākamās aizdevuma daļas saņemšanai

Panākta vienošanās par reformām, kas nepieciešamas, lai parādu nastas māktā Grieķija varētu saņemt nākamo aizdevuma maksājumu un izkļūt no dziļās krīzes, otrdien apliecināja starptautiskie kreditori.

"Misija panākusi vienošanos ar varasiestādēm par ekonomiskajām un finansiālajām nostādnēm, kas nepieciešamas, lai atjaunotu valsts ekonomikas programmu," teikts Eiropas Komisijas (EK), Eiropas Centrālās bankas (ECB) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) kopīgi izplatītajā paziņojumā.

Tajā norādīts, ka pērn Grieķijai piešķirtā 110 miljardu eiro (77,3 miljardu latu) aizdevuma nākamo maksājumu astoņu miljardu eiro (5,6 miljardu latu) apmērā Atēnas, "visticamāk, saņems novembra sākumā" pēc eirozonas dalībvalstu finanšu ministru un SVF valdes apstiprinājuma.

Grieķijas finanšu līdzekļi algu un pensiju izmaksāšanai izsīkst novembra vidū, palielinot iespējas, ka valstij var nākties pasludināt maksātnespēju.

Starptautisko aizdevēju pārstāvji atzinīgi novērtējuši Grieķijas spēju kopš taupības programmas sākuma ievērojami samazināt budžeta deficītu, neskatoties uz dziļo recesiju.

Taču kreditori atzinuši, ka Grieķijas ekonomikas tālāks kritums un kļūdas dažu norunāto pasākumu īstenošanā sākotnējo šā gada budžeta deficīta samazināšanas mērķa sasniegšanu padarījušas nepārliecinošu.

Viņi norādīja, ka papildu taupības pasākumi, par kuriem valdība paziņojusi pēc pārrunu izjukšanas septembra sākumā, būs pietiekami, lai saglabātu 2012.gada budžeta deficīta mērķi 14,9 miljardu eiro (10,4 miljardu latu) apmērā.

Tomēr jauni pasākumi, visticamāk, būs nepieciešami, lai sasniegtu 2013. un 2014.gada mērķus, pavēstīja kreditori, vienlaikus brīdinot Grieķijas valdību īsteno fiskālo konsolidāciju "sociāli pieņemamā veidā", ņemot vērā valstī notiekošos plašos protestus.

Kā jau vēstīts, pirmdien Grieķijas finanšu ministrs Evangels Venizels paziņoja, ka pabeidzis pārrunas ar ES, SVF un ECB pārstāvjiem, kuri šonedēļ paredzējuši publiskot ziņojumu, kas noteiks, vai Atēnas saņems aizdevuma nākamo maksājumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits