Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Grieķija centīsies vienoties ar bankām par parādsaistību norakstīšanas procesu

Grieķija ceturtdien centīsies panākt vienošanos ar kreditorbankām par detaļām, kā tās uzņemsies zaudējumus saistībā ar valsts parāda norakstīšanu, vēsta Grieķijas Parādsaistību pārvaldības aģentūra (PDMA).Bankas un Grieķijas amatpersonas cenšas vienoties par sarežģītu valsts glābšanas programmu, kuru izstrādājusi Eiropas Savienība (ES) bankām, lai tās pieņemtu zaudējumus pēc aptuveni 50% parādsaistību norakstīšanas un palīdzētu Grieķijai restrukturizēt obligācijas, tādējādi nodrošinot valstij iespēju saglabāt maksātspēju.

Grieķijas laikraksts Kathimerini vēsta, ka pirmajā sarunu posmā Atēnās trešdien vienošanās nav panākta starp amatpersonām un Starptautiskā finanšu institūta (IIF) izpilddirektoru Čarlzu Dalaru.

"Mēs cenšamies izstrādāt formulu, pārrunas turpinās, un ir nepieciešams risinājums, kas garantēs pēc iespējas lielāko kreditoru piedalīšanos," norādīja PDMA. "Katram investoram ir atšķirīgas nepieciešamības, Francijas bankas var vēlēties vienu, bet citas bankas otru, mums nepieciešama sintēze."

IIF apstiprinājis, ka ceturtdien pārrunās piedalīsies arī Dalara, lai tiktos ar to finanšu institūciju vadītājiem, kuriem pieder ievērojama daļa no Grieķijas 350 miljardu eiro (245,9 miljardu latu) lielajām parādsaistībām.

Kathimerini raksta, ka Dalara prezentējis divus ierosinājumus, kas nav apmierinājuši grieķus, jo tie nesamazinātu valsts parādsaistību apjomu līdz 2020.gadam līdz 120% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kā norunāts oktobrī izstrādātajā glābšanas programmā.

Pirmajā ierosinājumā paredzēts, ka ārvalstu privātajiem kreditoriem piederošo obligāciju vērtība tiktu norakstīta par 50%, bet Grieķijas banku un pensiju fondu īpašumā esošo obligāciju vērtība - par 37%.

Ārvalstu bankas apmainītu atlikušās obligācijas pret jaunām obligācijām, kuru atmaksas termiņš beidzas pēc 22 gadiem, bet grieķu kreditori saņemtu 15 gadu obligācijas.

Savukārt otrajā ierosinājumā paredzēts, ka gan ārvalstu, gan grieķu kreditoru obligāciju vērtība tiktu samazināta par 50% apmaiņā pret 30 gadu obligācijām.

Kā ziņots, eirozonas valstu līderi oktobra beigās vienojās par otro finansiālās palīdzības kārtu, kuras ietvaros Grieķijai tiks piešķirts jauns aizdevums, kā arī par puses privāto investoru turēto līdzšinējo Atēnu parādu norakstīšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits