Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Grieķijas galveno statistiķi tiesās par darbošanos pret valsts interesēm

Grieķijā ierosināta krimināllieta pret valsts statistiskas aģentūras Elstat vadītāju Andreasu Georgiu, vēsta The Financial Times. Viņu tur aizdomās par Grieķiju piemeklējušās finanšu krīzes apmēru tīšu pārspīlēšanu un darbošanos pret valsts interesēm.

Kā izteicies pats A. Georgiu, kurš pirms nonākšanas Elstat vadībā 20 gadus bija strādājis Starptautiskajā Valūtas fondā (SVF), viņu vajā par to, ka viņš nav mēģinājis izskaistināt statistiku. „Man gribētos, lai mūsu resors būtu garlaicīga organizācija, kas vienkārši dara savu darbu,” sacīja A. Georgiu, piebilstot, ka „diemžēl Grieķijā statistika ir viens no politiskās cīņas veidiem”.

A. Georgiu izvirzītā apsūdzība attiecas uz viņa darbībām saistībā ar valsts parādu 2,4 miljardu eiro apmērā, kurš tika norakstīts 2001. gadā pēc sarežģīta darījuma ar banku Goldman Sachs. Tādējādi tika radīta ilūzija, ka valsts parāds attiecībā pret IKP samazinās. Savukārt A. Georgiu resors nonāca pie secinājuma, ka realitātē visas valsts saistības ir saglabājušās.

Sava darba laikā A. Georgiu tāpat pārskatīja 2009. gada budžeta deficīta apmēru, kas tika palielināts no 13,4 līdz 15,8 procentiem no IKP. Šis rādītājs kļuva par antirekordu eirozonas vēsturē.

A. Georgiu tiesā ir jāierodas 12.decembrī. Ja ierēdni atzīs par vainīgu, viņam draud mūža ieslodzījums.

A. Georgiu izvirzītās apsūdzības var izsaukt sašutuma vētru ES un SVF ierēdņu vidū, atzīmē laikraksts. Jāpiebilst, ka pašlaik ES un SVF tiek lemts par to, vai Grieķijai tiks piešķirts atliktais tranšs 8 miljardu eiro apmērā, kas Atēnām nepieciešams darba algu izmaksai budžeta iestādēs strādājošajiem un pensiju izmaksām pensionāriem.

Vērts piebilst, ka 2010. gada augustā aģentūra Elstat saņēma statusu „neatkarīga”, kas nozīmē, ka tā par savu darbību atskaitās tikai valsts parlamentam un Eiropas Savienībai. Šīs izmaiņas bija obligāts nosacījums, lai aizdevēji piešķirtu Grieķijai finanšu palīdzību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits