Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Grupa Francijas deputātu brīdina par draudiem demokrātijai

Grupa Francijas parlamenta deputātu otrdien atklātā vēstulē pauduši bažas par draudiem demokrātijai un par pieraduma veidošanos pret lietām, kuras nedrīkstētu akceptēt.

Viņi ar šādu brīdinājumu nākuši klajā pēc protestētāju uzbrukumiem valdošās partijas deputātiem, kuri atbalstīja brīvās tirdzniecības līgumu ar Kanādu.

Atklātā vēstulē, kas publicēta radiostacijas France Info mājaslapā, 20 deputāti no Francijas prezidenta Emanuela Makrona centriskās partijas Republika, uz priekšu! (LREM), tās sabiedrotās partijas Demokrātiskā kustība (MoDem) norādīja, ka viņu biroji vai mājas uzbrukumiem pakļautas tādēļ, ka viņi esot nobalsojuši "nepareizi".

"Un daži pat tīksminās par to, uzskatot, ka sociālie mediji pieļauj jebkura veida (..) gļēvulību vai apvainojumu," teikts vēstulē.

Francijas iekšlietu ministrs Kristofs Kastanērs devis rīkojumu pastiprināt drošību pie visu deputātu mājām un birojiem pēc protestētāju mēģinājumiem aizdedzināt vienu biroju dzelteno vestu demonstrāciju laikā Perpiņānā pagājušajā nedēļas nogalē. Deputāts Romēns Gro atradās savā birojā, kad grupa protestētāju sestdien, pēc nošķiršanās no pārējiem demonstrantiem, uzbruka birojam. Viņi izdauzīja stiklus visiem logiem un pēc tam iemeta ēkā degošu objektu. Gro izdevās apdzēst liesmas un izbēgt. Deputāts uzbrukumā nav cietis, un policija veic izmeklēšanu.

Līdzīgus uzbrukumus pēdējā laikā piedzīvojuši vēl aptuveni desmit politiķi, no kuriem vairāki saņēmuši nāves draudus. Uzbrukumi galvenokārt bija vērsti pret LREM deputātiem.

Pēdējos protestus izprovocēja Eiropas Savienības (ES) un Kanādas tirdzniecības līguma apstiprināšana parlamenta apakšpalātā 23.jūlijā.

Līgumi, ko Makrons atbalstīja, neskatoties uz spēcīgu kreiso, galēji labējo un pat vairāku savas partijas biedru pretestību, atceļ tarifus gandrīz visām precēm un pakalpojumiem ES un Kanādas savstarpējā tirdzniecībā.

Deputāti, kuri atbalstīja līgumu, Twitter kritizēti par balsošanu pret vairākumu franču nostāju, pret vidi un nākotnes paaudzēm.

Pirmdien publiskota sabiedriskās domas aptauja liecina, ka līgumu atbalsta tikai 26% vēlētāju. Pēc līguma parakstīšanas saniknoti zemnieki, kuri uzskata šo līgumu par apdraudējumu Francijas liellopu gaļas sektoram, izgāza mēslus pie vairāku deputātu birojiem un aizmūrēja ieejas divu citu deputātu birojiem. Pie viena deputāta durvīm Žirondas reģionā tika noliktas siena ķīpas ar uzrakstiem "nodevība" un "melis".

Naidīgums pret politiķiem kulmināciju sasniedza dzelteno vestu protestu laikā ziemā, kad vismaz 50 valdošās partijas deputāti saņēma draudus un notika uzbrukumi vairāku deputātu mājām un birojiem.

Dzelteno vestu kustība radās 2018.gada novembra vidū Francijas lauku rajonos kā reakcija uz plānoto degvielas nodokļa paaugstināšanu, bet ātri pārauga plašākā kustībā pret Makrona politiku.

LREM preses pārstāve pirmdien intervijā telekanālā BFM brīdināja, ka pieaug mēģinājumi "savaldīt deputātus ar spēku", kas "nemaz nav demokrātiska pieeja".

Arī opozīcijas partijas nosodīja uzbrukumus deputātiem.

Top komentāri

hmm
h
Ja deputāti ir nobalsojuši par līgumu, kas ir iznīcinošs daudziem zemniekiem, tad zemnieki ir sākuši izmist. Deputātiem bija jārunā ar zemniekiem pirms zemniekiem nelabvēlīga līguma ratificēšanas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits