Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Femen aktīvistes Parīzes katedrālē pauž sajūsmu par pāvesta atkāpšanos

Astoņas puskailas feministu organizācijas Femen aktīvistes otrdien atkailinājās Parīzes Dievmātes katedrālē, šādi paužot savu sajūsmu par Romas katoļu baznīcas pāvesta Benedikta XVI negaidīto lēmumu atkāpties no augstā amata.

Aktīvistes katedrālē iegāja, tērpušās garos mēteļos. Netālu no altāra viņas atkailinājās un zvanīja zvanus. "Vairs nekāda pāvesta," izkliedza feministes. "Vairs nekāda homofoba!"

"Atā, atā, Benedikt!" viņas skandēja. Tikmēr notikušā aculiecinieki pauda nopēlumu sieviešu rīcībai. "Šī ir svēta vieta, šeit nedrīkst atkailināties," atzina kāda francūziete.

Protestētājas no katedrāles izveda apsargi, taču viņas vēl kādu laiku uzkavējās pie dievnama, skandējot "Mēs ticam gejam" un "Vācies, homofob!"

Femen ir neliela, taču aktīva feministu organizācija, kas par savu moto izraudzījusies saukli "Atnācu, izģērbos, uzvarēju". Parasti aktīvistes protestus ar izģērbšanos rīko vietās, kur akcijas var redzēt daudz cilvēku.

Jau vēstīts, ka pāvests Benedikts XVI pirmdien paziņoja, ka 28.februārī pametīs pāvesta amatu, jo lielā vecuma dēļ nespēj pienācīgi veikt amata pienākumus. Benedikts Vatikānā kardinālu sapulcē sacīja: "Esmu nācis pie pārliecības, ka mani spēki, man kļūstot arvien vecākam, vairs nav piemēroti, lai pienācīgi veiktu Pētera amata kalpošanu." Pāvesta preses pārstāvis Federiko Lobardi žurnālistiem apliecināja, ka "Lieldienās mums būs jauns pāvests". Viņš arī sacīja, ka konklāvs sapulcēsies 15-20 dienu laikā pēc Benedikta XVI atkāpšanās.

XIII gadsimta pāvests Celestīns V līdz šim bija vienīgais katoļu baznīcas galva, kurš no augstā amata atteicies, norādot, ka nespēj pildīt savus pienākumus. Viņš bija eremīts un pāvesta amatā pavadīja vien dažus mēnešus. Celestīns toreiz skaidroja, ka tiecas pēc vienkāršākas dzīves un nav piemērots augstajam amatam.

Ievēlēšanas brīdī Benedikts bija 78 gadus vecs, tādējādi kļūstot par vienu no ievēlēšanas brīdī vecākajiem pāvestiem vēsturē.

Pasaules līderi jau pauduši cieņas apliecinājumus Benediktam. Vācijas kancleres Angelas Merkeles preses pārstāvis sacīja, ka Benedikts ir pelnījis cieņu un pateicību par viņa veikumu, astoņus gadus atrodoties augstajā amatā. Savukārt Francijas prezidents Fransuā Olands sacīja, ka pāvesta lēmumi bijuši "augstākā mērā cienījami".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits