Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Pie Dresenu pāra lidostā, pirms viņi centās izlidot uz Maskavu, atrasts datu nesējs ar slepenu informāciju.

Igaunijas atņem pilsonību par valsts nodevību tiesātajai Dresenai

Igaunijas valdība ceturtdien atņēma valsts pilsonību par valsts nodevību notiesātā bijušā Igaunijas Drošības policijas (KaPo) virsnieka Alekseja Dresena sievai Viktorijai.

Igaunijas iekšlietu ministrs Hanno Pevkurs ierosinājumā atņemt Dresenai valsts pilsonību norādīja, ka šī persona ir notiesāta par valsts nodevību, iekšējās informācijas atklāšanu un citiem noziegumiem. Tāpat ministrijas iesniegumā valdībai norādīts, ka laikā, kad šī persona iesniegusi naturalizācijas pieteikumu, tā jau vairāk nekā piecu gadu garumā Krievijas Federācijas specdienestu uzdevumā un interesēs darbojusies pret Igaunijas valsti un, lūdzot pilsonību, sniegusi nepatiesus datus un noklusējusi patiesos apstākļus.

Ilggadējo KaPo darbinieku Alekseju Dresenu un viņa dzīvesbiedri Viktoriju Igaunijas likumsargi 2012.gada februārī aizturēja Tallinas lidostā, kad Dresena gatavojās izlidot uz Maskavu. Pie viņas tika atrasts datu nesējs ar slepenu informāciju. Tā paša gada jūlijā tiesa atzina Dresenu par vainīgu valsts nodevībā un slepenas informācijas izpaušanā un piesprieda viņam 16 gadu cietumsodu.

Savukārt viņa dzīvesbiedre Viktorija tika atzīta par vainīgu valsts nodevībā un slepenas informācijas izpaušanas atbalstīšanā, un viņai piespriests sešu gadu nosacīts cietumsods ar piecu gadu pārbaudes laiku.

Pagājušā gada septembra beigās Dresens tika apmainīts pret Krievijas specdienestu nolaupīto KaPo līdzstrādnieku Estonu Kohveru, ko Krievija bija apsūdzējusi spiegošanā un notiesājusi ar brīvības atņemšanu uz 15 gadiem.

Nepilnu mēnesi vēlāk Igaunijas valdība Dresenam pēc viņa paša lūguma atņēma pilsonību, kas viņam bija piešķirta 1993.gada beigās naturalizācijas kārtībā. Saskaņā ar neoficiālu informāciju Dresens iesniegumu bija uzrakstījis augusta beigās - mēnesi pirms viņa apmainīšanas pret Kohveru.

Igaunijas likumi noteic, ka valsts pilsonība personai tiek atņemta ar valdības rīkojumu, ja tā iesaistās citas valsts civilajā vai militārajā dienestā bez Igaunijas valdības atļaujas, ja tā pievienojas citas valsts izlūkošanas vai drošības dienestam vai citas valsts bruņotai organizācijai, kas izveidota atbilstoši militāriem principiem vai iesaistās militārās mācībās, kā arī gadījumā, ja tā sniedz nepatiesu informāciju, lai slēptu faktus, kas varētu liegt tai saņemt vai atjaunot Igaunijas pilsonību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits