Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Ilvess: Eiropai jāpārdomā sava līdzšinējā ārpolitika

Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess, otrdien dodoties uz Tbilisi, nācis klajā ar vēstījumu Igaunijas tautai. Paziņojumā prezidents norāda, ka “pasaule, it īpaši Eiropas Savienība un NATO nevar šādā situācijā būt vienkāršs novērotājs no malas, jo tas notiek mums pārāk tuvu un ar tautu, kas savu nākotni vēlas saistīt ar Eiropu un eiropeiskām vērtībām”.

T.H.Ilvess arī uzsvēris, ka “Krievijas – Gruzijas karš ir pārbaudes akmens ES Eiropas drošības radīšanai nākotnē. Eiropai ir jāpārvērtē visa sava līdzšinējā drošības un ārpolitika un jāpieskaņo tā jaunajai realitātei. Mums ir pamatīgi jāpārdomā, ko Igaunijai nozīmē būtiski mainījusies drošības vide Eiropas kaimiņos”. Vienlaikus prezidents sacījis, ka Igaunijai briesmas nedraud.

Pilns teksts:

"Mēs visi, kas augstu vērtējam demokrātiskas vērtības un brīvības ideālus, šodien atbalstām Gruziju. Demokrātiska Eiropas valsts ir kritusi par upuri agresijai.

Pasaule, it īpaši Eiropas Savienība un NATO nevar šādā situācijā būt vienkāršs novērotājs no malas, jo tas notiek mums pārāk tuvu un ar tautu, kas savu nākotni vēlas saistīt ar Eiropu un eiropeiskām vērtībām.
Mums jāizmanto visi mūsu rīcībā esošie līdzekļi karadarbības tūlītējai izbeigšanai un tālāku upuru novēršanai Gruzijas teritorijā.

Tieši šādu iemeslu vadīti Baltijas valstu, Polijas un Ukrainas valstu vadītāji nolēmuši šodien kopīgi apmeklēt Gruzijas galvaspilsētu Tbilisi. Mēs turpināsim savu kopīgo darbību ANO, ES un citās starptautiskajās organizācijās, lai rastu ātru un paliekošu risinājumu konfliktam.

Krievijas – Gruzijas karš ir pārbaudes akmens ES Eiropas drošības radīšanai nākotnē. Eiropai ir jāpārvērtē visa sava līdzšinējā drošības un ārpolitika un jāpieskaņo tā jaunajai realitātei. Mums ir pamatīgi jāpārdomā, ko Igaunijai nozīmē būtiski mainījusies drošības vide Eiropas kaimiņos.

Igaunijas kā ES un NATO dalībvalsts nedraud tiešs ārējās agresijas drauds. Mūsu ļaudīm nav jābaidās un jājūtas nedrošiem.

Igaunijas galvenā drošības garantija ir mūsu starptautiskā uzticamība – pienākumu pildīšana, mūsu gatavība piedalīties Eiropas un pasaules problēmu risināšanā.

Taču Igaunijā nedrīkstam steigties pieņemt lēmumus, kas mazina mūsu valsts aizsardzības spēju vai vājina mūsu iekšējo drošību. Mūsu parlamentam un valdībai ir liela atbildība atrasti vajadzīgās iespējas mūsu valstiskuma stiprināšanai. Novēlu visiem tā sasniegšanai spēku un mierīgu prātu."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits