Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Imigrācijas ministre par visu viesstrādnieku palikšanu pēc Brexit tik optimistiski neizsakās

Kamēr Lielbritānijas premjere Terēza Meja, tiekoties ar Norvēģijas kolēģi, solījusi - Eiropas Savienības (ES) valstu iedzīvotāji, kas šobrīd strādā Apvienotajā Karalistē, par savu nākotni pēc Brexit var nebažīties, Lielbritānijas imigrācijas lietu ministre Kerolīna Nouksa nākotni tik rožainās krāsās vis nezīmē un problēmai pieiet pragmatiski. Nouksa otrdien parlamentārajā komisijā paziņoja, ka Brexit sliktākajā scenārijā - bez vienošanās starp ES un Lielbritāniju -, Lielbritānijas uzņēmumiem, kas nodarbina iebraucējus, būs jāveic ļoti stingras pārbaudes, lai pierādītu, ka viņu darbiniekiem ir tiesības uzturēties un strādāt Lielbritānijā.

Pašreizējie plāni paredz, ka tiem 3,6 miljoniem iebraucēju, kas šobrīd strādā Lielbritānijā, būs jāpiesakās pastāvīgā iedzīvotāja statusam. Tas jāizdara līdz 2020. gada beigām, turklāt neatkarīgi no tā, vai tiks panākta vai netiks panākta Brexit vienošanās.

Ja ES un Lielbritānija radīs kompromisu, ES valstu pilsoņi, kuri Lielbritānijā ieradīsies divu gadu pārejas periodā - no 2019. gada marta līdz 2021. gada martam, arī drīkstēs strādāt Lielbritānijā, taču arī šajā gadījumā, protams, būs jāreģistrējas, raksta EUObserver.

Gadījumā, ja vienošanās netiek panākta, Nouksa norādīja, ka jau piecu mēnešu laikā no šī brīža, proti - nākamā gada martā - tiks iedarbināta imigrācijas kontrole.

"Ja kāds iebraucējs nebūs iepriekš bijis Lielbritānijā pirms nākamā gada marta beigām, darba devējiem būs jāgarantē, ka šie cilvēki tiek rūpīgi pārbaudīti un jāpierāda, ka viņi ir tiesīgi strādāt Lielbritānijā," norādīja Nouksa un piebilda: "Mēs sagaidām no darba devējiem, ka viņi paši pārliecināsies, vai drīkst nodarbināt šos cilvēkus."

Viņa bilda, ka situācija jāvērtē pragmatiski, bet uzsvēra: "Tie ES valstu pilsoņi, kuriem ir tiesības šeit uzturēties, būs laipni lūgti to darīt."

Nouksas komentāri ieskicē nostājas maiņu imigrācijas jautājumos "post-Brexit" periodā - iepriekš netika minēts, ka darba devējiem būs jāgarantē savu darbinieku pārbaudes. Nouksa konkrēti neatbildēja uz komisijas parlamentāriešu jautājumiem, tieši par kādām pārbaudēm ir runa. Viņa norādīja, ka šobrīd no aptuveni 3,6 miljoniem viesstrādnieku vien apmēram 650 tūkstoši ir ieguvuši vai pieteikušies pastāvīgā iedzīvotāja statusam, tādējādi gadījumā, ja imigrācijas kontrole tiks uzsākta jau no nākamā gada marta, lielākā daļa viesstrādnieku nespētu pierādīt, ka pastāvīgi uzturējušies Lielbritānijā.

Nouksas paustais komisijas deputātus neapmierināja - leiboristu pārstāve Ivete Kūpera atzinās, ka ir satraukta par ministres teikto: "Vai nu būs sistēma, kas praksē nedarbojas un darba devēji to nevar likt lietā, vai arī nāksies pieņemt, ka uz cilvēkiem, kas te ieradīsies pēc 2019. gada marta, attieksies tādi paši noteikumi kā uz tiem, kas te jau ir."

Parlamentāriete Keita Grīna aicināja ministri nevilcināties un laikus plānu darīt zināmu darba devējiem, "kas ir tas, ko ministrija no viņiem sagaida - kādas pārbaudes būs jāveic".

Top komentāri

loģiski
l
Spriežot loģiski, ja viesstrādnieki strādā kādā uzņēmumā, tad viņus uzreiz taču nemetīs laukā. Jo kurš tad viņu vietā strādās? Bet ja pārejas posmā, kad mainīsies tirdzniecības attiecības ar ES, būs nepieciešams samazināt darbinieku skaitu, tad skaidrs, ka briti saglabās savas darbavietas, bet ārzemnieki - kā nu kurais.
Norvēģis
N
Pārejas periods beidzas 2020.g. 31.decembrī. Līdz tam brīdim darbojas vecā kārtība. Britu amatpersonas to ir pateikušas un briti atbild par sarunāto. Pēc pārejas perioda gan būs interesanti.Latvijā strauji samazināsies iedzīvotāju skaits, jo viņiem nāksies iziet pilnīgu britu rezidentūras apstiprinājumu, t.i. anulēt pārējās deklarētās dzīvesvietas.
TrollisJT
T
Ja ekonomika sabremzēsies, tad arī baltie vergi vairs nebūs tik daudz vajadzīgi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits