Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Informē pilsoņus par iespējamajām bezvienošanās Brexit sekām

Eiropas Savienība (ES) pirmdien publiskojusi informāciju, kuras mērķis ir sagatavot dalībvalstu pilsoņus Lielbritānijas aiziešanai no bloka bez vienošanās. Lielbritānijas parlaments ir divreiz noraidījis premjerministres Terēzas Mejas panākto vienošanos ar Briseli par Brexit. Meja likusi noprast, ka varētu sarīkot trešo balsojumu, ja viņai izdosies gūt pietiekamu likumdevēju atbalstu. Eiropas Savienības (ES) līderi pagājušajā nedēļā samitā piekrita Brexit pagarinājumam, tam nosakot divus termiņus.

Viens no termiņiem ir 22. maijs - šajā datumā Lielbritānija no ES varēs izstāties gadījumā, ja nākamajā nedēļā Lielbritānijas parlaments nobalsos par izstāšanās vienošanos.

Savukārt gadījumā, ja parlaments tomēr nenobalsos par vienošanos, tad tai tiks piedāvāts cits izstāšanās termiņš - 12. aprīlis.

"Bezvienošanās scenārija gadījumā Lielbritānija kļūs par trešo valsti bez kaut kādas pagaidu vienošanās. Visi ES primārie un atvasinātie tiesību akti pārstās attiekties uz Lielbritāniju," pirmdien brīdinājusi Eiropas Komisija (EK), piebilstot, ka tas, protams, radīs sarežģījumus cilvēkiem un uzņēmumiem.

EK izdevusi vairākas brošūras, kurās ES pilsoņi cita starpā informēti, ka bezvienošanās gadījumā personas, kas apmeklēs Lielbritāniju, vairs nevarēs paļauties uz ES sadarbības shēmu veselības aprūpes jomā un var saskarties ar mobilo sakaru viesabonēšanas piemaksām, kas ES ir atceltas.

Ceļotājiem būs arī jārēķinās ar papildus pārbaudēm muitā un ierobežojumiem, ceļojot kopā ar mājdzīvniekiem.

Taču ES pilsoņiem nebūs nepieciešamas vīzas, lai uzturētos Lielbritānijā, ja uzturēšanās laiks nepārsniedz trīs mēnešus.

EK arī publiskojusi informāciju, kas varētu palīdzēt uzņēmējiem bezvienošanās Brexit gadījumā. EK brīdinājusi, ka ES tādā gadījumā nāksies piemērot savus noteikumus un tarifus uz robežas, kas, visticamāk, radīs sastrēgumus.

EK ir izstrādājusi vairākus plānus, lai mazinātu nekontrolēta Brexit ietekmi uz gaisa, vilcienu un automašīnu satiksmi, zvejniecību, finanšu pakalpojumiem, studentu apmaiņu un citās jomās.

Top komentāri

ak, cik šausmīgi :)))
a
"Ceļotājiem būs jārēķinās ar papildus pārbaudēm muitā un ierobežojumiem, ceļojot kopā ar mājdzīvniekiem."
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits