Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Itālija kompensē Lietuvai Padomju Savienības pārņemto vēstniecības ēku

Lietuva un Itālija beidzot atrisinājušas jautājumu par bijušo Lietuvas vēstniecības ēku Romā, tā dēvēto Villa Lituania, ko Otrā pasaules kara laikā savā rīcībā pārņēma Padomju Savienība. Kompensējot zaudēto vēstniecību, Lietuvai tiks ierādītas telpas Blūmenštīla pilī, prestižā Romas rajonā.

Vēstniecību Romā - zemes gabalu ar parku 9000 kvadrātmetru platībā un ēkām - Lietuva iegādājās 1937.gada vasarā un līdz 1940.gada sākumam bija nomaksājusi 44,6% no tā vērtības. Kad Lietuvu okupēja Padomju Savienība, šajā namā iekārtojās krievu diplomāti. Jautājums par vēstniecības atgūšanu aktualizējās jau pirms 19 gadiem, kad Lietuva un Itālija atjaunoja diplomātiskās attiecības. Šobrīd Lietuvas vēstniecība Viļņā darbojas īrētās telpās.

Saskaņā ar līgumu, ko ceturtdien Viļņā parakstījuši Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs un Itālijas diplomātiskā resora vadītājs Džūlio Terci, Lietuva iegūst tiesības uz 99 gadiem bez atlīdzības izmantot 700 kvadrātmetru telpas Romas centrā gandrīz deviņu miljonu eiro (6,3 miljonu latu) vērtībā ar iespēju 2112.gadā šo līgumu atkal pagarināt. Līgums gan vēl jāratificē Itālijas parlamentam un jāapstiprina Lietuvas valdībai.

Kā pēc dokumenta parakstīšanas izteicies Linkevičs, šī "nostaļģiskā un delikātā problēma" ir jau vairāk nekā septiņus gadu desmitus veca, bet tagad tai atrasts abpusēji pieņemams risinājums un Lietuva "pārcels Villa Lituania dvēseli uz jaunām telpām, lai risinātu jaunus uzdevumus".

Itālija, kas savulaik nodeva ēku PSRS diplomātu rīcībā, ilgu laiku šo jautājumu gribēja traktēt kā juridisku problēmu un Lietuvas un Krievijas divpusējo attiecību jautājumu, bet Lietuvas valdība tam nepiekrita, aicinot ar politisku lēmumu kompensēt morālo kaitējumu, ko Lietuvai savulaik nodarījusi Itālijas fašistiskā valdība.

2002.gadā arī Itālija beidzot atzina, ka vēstniecības problēmu var uzskatīt par morālo parādu pret Lietuvu, kas būtu jānokārto pēc iespējas drīzāk, tomēr visas līdz šim piedāvātās telpas Lietuvai nebija pieņemamas tehniskā stāvokļa, drošības vai citu apsvērumu dēļ.

"Jā, šā jautājuma atrisināšana aizņēmusi ilgu laiku, tomēr esam to atrisinājuši īstajā brīdī un labāk, nekā iepriekš plānots, - tieši pirms Lietuvas prezidentūras Eiropas Savienībā un Austrumu partnerībai veltītā samita," norādījis Itālijas ārlietu ministrs.

Viņš norādījis, ka līgumam ir simboliska nozīme - Itālija Lietuvu uzskata par draudzīgu un tuvu valsti un gādājusi, lai jaunā diplomātiskā pārstāvniecība iegūtu telpas, kas nebūtu sliktākas par agrākajām, bet, iespējams, pat labākas.

Linkevičs savukārt uzsvēris, ka Lietuvai šis risinājums ir pieņemams un tā jau divdesmit gadu laikā atgūs visus bijušajā vēstniecībā ieguldītos līdzekļus, turklāt Blūmenštīla pils atrodas Itālijas galvaspilsētas centrā, kamēr "Villa Lituania" atrašanās vietu tagadējā Romas kartē būtu pat grūti sameklēt.

Viņš īpaši pateicies par ieguldīto darbu savam priekštecim Audroņum Ažubalim, kurš arī bija klāt līguma parakstīšanā un atzina atrasto risinājumu par labāko iespējamo variantu.

Blūmenštīla pilī iekārtojušās arī dažādas starptautiskās organizācijas. Ar tādiem pašiem noteikumiem vēstniecību telpas Romā izmanto arī Spānija un Francija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits