Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Itālija vēršas pret imigrantiem

Ap 400 nelegālo imigrantu aresti un viņu izraidīšana šonedēļ apliecinājusi, ka Silvio Berluskoni konservatīvā valdība pēc atgriešanās pie varas sāk pildīt par vienu no savām prioritātēm pasludināto cīņu pret nelegālo imigrāciju. S.Berluskoni vadītā koalīcija, kas uzvarēja Itālijas parlamenta vēlēšanās, jau vēlēšanu kampaņas laikā deklarēja, ka imigrantu pieplūdums ir galvenais iemesls noziedzības pieaugumam un solīja ar bargiem soļiem vērsties pret nelegālo imigrāciju.

Daudziem itāliešiem šķiet, ka viņu valsti pārpludina imigrantu vilnis no Āfrikas un Austrumeiropas valstīm. Tas vēl vairāk palielinājies pēc Rumānijas un Bulgārijas pievienošanās Eiropas Savienībai. Saskaņā ar aprēķiniem Itālijā jau dzīvo no 342 000 līdz 556 000 rumāņu. Daudzi no viņiem ir čigānu tautības ieceļotāji, pret kuriem itālieši izturas ar lielām aizdomām, jo uzskata čigānus par "blēžiem un zagļiem".


Bargi noteikumi


S.Berluskoni valdība plāno pieņemt jaunus noteikumus, kas varētu samazināt nelegālo imigrantu plūsmu. Varas iestādes vēlas paātrināt deportāciju un vienoties ar Rumāniju par rumāņu ieceļotāju nosūtīšanu atpakaļ uz dzimteni. Nelegālo imigrāciju paredzēts pasludināt par nopietnu kriminālnoziegumu, par ko draudēs līdz pat četru gadu ieslodzījums. Itālijas varas iestādes arī izskata iespēju atjaunot pasu kontroli uz valsts robežas, lai gan Itālija ir Šengenas zonas locekle. Šis nodoms izraisījis Eiropas Komisijas satraukumu, jo Brisele raizējas, ka Itālijas rīcība apgrūtinās brīvas pārvietošanās iespējas.

Itālijas policija šonedēļ jau arestējusi gandrīz 400 nelegālu imigrantu, daudzi no viņiem tika izraidīti no valsts. Itālijas amatpersonas uzsver, ka kampaņa ir vērsta pret noziedzniekiem, nevis godīgiem ieceļotājiem.

Bez imigrācijas neiztikt


Statistikas dati rāda, ka ārzemnieki pastrādā aptuveni 35% no visiem Itālijā reģistrētajiem noziegumiem. Pirmajā vietā ir Rumānijas pilsoņi, kas tiek vainoti par slepkavībām, izvarošanām un laupīšanām. Dažviet itālieši mēģina paši izrēķināties ar rumāņiem. Neapoles apkaimē nodedzinātas divas čigānu nometnes, kuru iemītniekus evakuēja policija, informē Reuters. Vardarbības uzplūdus izraisīja ziņas par kādu 17 gadu vecu čigānu meiteni, kura esot mēģinājusi nolaupīt pusgadu vecu itāliešu zīdaini. "Mūsu durvis ir atvērtas čigāniem, kas dzīvo godīgi, bet tiem, kas pārtiek no viltus un noziedzības, nāksies aiziet," vēsta Džuljāno pilsētas mērs Džovanni Pjanēze.

Cilvēktiesību aizstāvji gan uzskata, ka pret čigāniem ir sāktas "raganu medības". Piemēram, statistikas dati par izvarošanu liecina, ka lielāko daļu izvarošanu pastrādā sieviešu partneri, ģimenes locekļi un paziņas, bet "nezināma persona" vainojama tikai 3,4% gadījumu.

Pēc demogrāfu domām, Itālijai būtu grūti iztikt bez imigrācijas, jo dzimstības līmenis ir viens no zemākajiem pasaulē un sabiedrība strauji noveco. Katoļu kardināls Renāto Martīno secina: "Skaidrs, ka nepieciešams cienīt likumu un regulēt imigrantu plūsmu, bet neviens nevar apgalvot, ka mums nav vajadzīgi imigranti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits