Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Itālijas politiķi vaino rumāņus noziedzības pieaugumā

Ekonomikas krīze un bezdarba pieaugums vairākās Eiropas valstīs izraisa arvien lielāku nepatiku pret ārzemniekiem, kas tiek vainoti vietējo iedzīvotāju nedienās, jo ārzemnieki atņemot darbu vietējiem un esot atbildīgi par noziedzības palielināšanos. Pēdējos gados Rietumeiropas valstis uzņēma simtiem tūkstošu viesstrādnieku, kas veicināja ekonomikas izaugsmi, bet krīzes laikā arvien biežāk izskan prasības sūtīt viesstrādniekus atpakaļ uz dzimteni.

Arestu kvotas

Spānijā izskanējušas ziņas, ka policijai ir noteiktas arestu kvotas, lai noķertu nelegālos imigrantus un izsūtītu viņus no valsts. "Policija visu laiku pārbauda mūsu dokumentus. Viņi pret mums izturas kā pret atkritumiem, it kā mēs būtu noziedznieki," ziņu aģentūrai AP stāsta Santo Aibars, viesstrādnieks no Latīņamerikas.

Viesstrādniekiem arvien biežāk nākas baidīties par savu dzīvību. Sevišķi nokaitēta gaisotne valda Itālijā, kur pastiprinās naids pret čigāniem un rumāņiem. Itālija, kas vēsturiski bijusi izceļotāju nācija, pēdējos gados atvērusi durvis imigrantu pieplūdumam, bet ekonomikas krīze likusi pārskatīt attieksmi pret ieceļotājiem.

Par dusmu izvirduma mērķi kļuvuši rumāņi, kas lielā skaitā ieceļoja Itālijā pēc Rumānijas pievienošanās ES. Itālijā viņi bieži tiek jaukti ar čigāniem (romiem) un apsūdzēti noziedzības vairošanā. "Vienalga, vai tu esi komunists vai fašists, vai kas cits, kad ieraugi, ka autobusā iekāpis rumānis, tu pārbaudi savu maku," ziņu aģentūrai Reuters stāsta 24 gadus vecā bārmene Alesandra Bruni. Viņai piekrīt 65 gadus vecā pensionāre Silvana Paloti: "Es neesmu rasiste, mana mājkalpotāja ir rumāniete. Taču rumāņu vīrieši ir ļauni, viņi visi ir bandīti."

Bažas par rasismu

Šādu uzskatu dēļ rumāņu imigranti tiek vainoti visos iespējamos grēkos. Nesen, kad Romā tika izvarota 14 gadu veca meitene, policija aizturēja divus rumāņu vīriešus. Itālijas premjera Silvio Berluskoni ģimenei piederošais laikraksts Il Giornale rakstīja: "Rumāņu nezvēri ir noķerti!" Taču pēc DNS analīzēm kļuva skaidrs, ka abi rumāņi apsūdzēti nepamatoti. "Visa valsts bija aizvilināta pa nejēdzīga rasisma ceļu," secina laikraksts La Stampa.

Daži komentētāji vaino Itālijas valdību, kurā darbojas galēji labējo partiju pārstāvji. Viņi nelaiž garām izdevību novelt uz ārzemniekiem vainu par noziedzības pieaugumu. Valdība nolēmusi atbalstīt brīvprātīgo kārtības sargu patruļas, kas sola nodrošināt kārtību pilsētu ielās. Taču šis lēmums izraisījis bažas par patvaļu. "Mēs vēl esam tālu no linča tiesas, bet dodamies tajā virzienā. Tas var būt ļoti bīstami," sarunā ar Reuters secina Romas augstskolas profesors Džeimss Volstons.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits