Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Izsludināta dāsna prēmija par labāko stratēģiju eirozonas pamešanai

Britu uzņēmējs Saimons Vulfsons izsludinājis 250 000 mārciņu (201 500 latu) lielu prēmiju par labāko stratēģiju, kā izstāties no parādu māktās eirozonas.

Vulfsona balva ekonomikā tiks piešķirta tam ekonomistam, kurš piedāvās labāko metodi, kā no eirozonas veiksmīgi izkļūt vienai no vairākām valstīm, kas vēlas pamest monetāro savienību.

Solītā prēmija ir otra lielākā naudas balva, uz ko ekonomikas zinātnieki var pretendēt līdzās Nobela prēmijai.

"Pastāv reāla iespējamība, ka politiska vai ekonomiska spiediena rezultātā viena vai vairākas valstis varētu būt spiestas atteikties no eiro. Ja šis process tiks neatbilstoši vadīts, tas varētu apdraudēt Eiropas ietaupījumus, nodarbinātību un starptautisko banku sistēmu. Balvas mērķis ir nodrošināt, ka augsta līmeņa ekonomisti izstrādā veidus, kā būtu iespējams restrukturizēt eiro daudz stabilākās valūtās."

Kā norāda analītiķu grupas "Policy Exchange" direktors Neils O'Braiens, Vulfsona balva palīdzēs rast atbildes uz "dažiem būtiskiem, taču neatbildētiem jautājumiem".

"Lai gan daudz runāts par eirozonas pamešanu, ir pārāk maz visaptverošu pētījumu par sarežģītajiem jautājumiem, ko tas radīs," spriež O'Braiens. Zinātnieki savus priekšlikumus var iesniegt līdz nākamā gada 31.janvārim.

Lai gan Lielbritānijā nav eiro, monetārās savienības nedienas un plašā krīze veicinājusi eiroskepticismu premjerministra Deivida Kemerona vadītajā Konservatīvo partijā.

Aptuveni 120 likumdevēji mudina valdības vadītāju izstrādāt skaidru plānu Lielbritānijas patstāvības atjaunošanai, atgūstot Briselei nodotās pilnvaras, taču ārlietu ministrs Viljams Heigs uzsver, ka tas nav iespējams, kamēr toriji strādā vienā koalīcijā ar proeiropeiski noskaņotajiem liberāldemokrātiem.

Likumdevēji drīzumā varētu debatēt par aicinājumiem sarīkot referendumu par valsts dalību Eiropas Savienībā (ES), ko tīmekļa petīcijā pieprasījuši 100 000 cilvēku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits