Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Kariņš: Notikumi Grieķijā norāda uz jaunu eirozonas pamatu nepieciešamību

Eiropas Parlamenta (EP) plenārsesijā Briselē, debatējot par jauno Eiropas Savienības ekonomikas pārvaldības regulējumu, deputāts Krišjānis Kariņš (V) aicināja kolēģus atbalstīt jauno regulējumu, uzsverot tā nozīmi eirozonas stabilitātē,  informēja Kariņa padomniece preses jautājumos Ieva Zīberga.

"Ja pieņemam, ka eirozona ir kā māja, tad tās pamati ir ielikti ar Stabilitātes un izaugsmes paktu. Veidojot pārmērīgi lielu valdības parādu, diemžēl vairākas dalībvalstis Stabilitātes paktu neievēroja un eirozonas "māja" sāka šķobīties. Ja vēlamies redzēt, kā realitātē tas izskatās, atliek vien paskatīties uz notikumiem Grieķijā," uzrunājot kolēģus, norādīja Kariņš.

Aicinot atbalstīt izstrādāto ekonomikas pārvaldības regulējumu, deputāts uzsvēra, - lai nākotnē eirozonu pasargātu no iespējamām "vētrām", ir jāstiprina pamati: "Loģika diktē, ka eirozonas pamati ir jāuzbūvē no jauna."

EP ir sācis debates par jauno ES ekonomikas pārvaldības regulējumu, ko ietver seši ziņojumi, par kuriem šodien pēcpusdienā paredzēts parlamenta balsojums. Kā ziņots, tad EP Ekonomikas un monetāro lietu komiteja aprīlī jauno regulējumu atbalstīja, tostarp arī ziņojumu par prasībām dalībvalstu budžetiem, kura viens no galvenajiem sagatavotājiem jeb līdzziņotājs ir arī Kariņš.

Izskatot deputātu priekšlikumus komiteja atbalstīja vairākus Kariņa priekšlikumus, kuri paredz neatkarīgu makroekonomisko prognožu, uz kurām tiek balstīta budžeta plānošana, izvērtējumu. Šāds izvērtējums jāveic reizi gadā un tam jābūt publiski pieejamam. Komiteja atbalstīja Kariņa ierosinājumu, kas paredz, ka budžeta plānošanas mērķiem ir jābūt virzītiem uz sabalansētu budžetu, kā arī citus priekšlikumus.

Ekonomikas pārvaldības pakotne ir iecerēta kā līdzeklis, lai izvairītos no turpmākām krīzēm. Lai to nodrošinātu ir nepieciešams veidot atbildīgu dalībvalstu budžetu politiku, kas būtu virzīta uz sabalansētu budžetu un tikai ārkārtējos gadījumos būtu pieļaujam deficīts, kas sasniedz 3% no IKP.

Kariņš strādā EP Rūpniecības, pētniecības un enerģētikas komitejā un Ekonomikas un monetāro lietu komitejā, kā arī īpašajā Finanšu, ekonomikas un sociālās krīzes komitejā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits