Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Katalāņu separātisti aicina uz protestu Briselē

Katalāņu separātistu organizācijas aicinājušas Briselē 7.decembrī rīkot demonstrāciju ar saukli "Eiropa, atmosties! Palīdzi Katalonijai".

Norīkotas piecas lidmašīnas un vairāki desmiti autobusu, lai protesta dalībniekus nogādātu Beļģijas galvaspilsētā, paziņoja Katalonijas neatkarību atbalstošās organizācijas Katalāņu Nacionālā sapulce (ANC) un Omnium Cultural.

Abas organizācijas jau ir rīkojušas protestus, kurus Barselonā apmeklējuši desmitiem tūkstoši cilvēku. Abu grupu līderi šobrīd atrodas apcietinājumā.

"Tas nav iekšējs konflikts. Eiropai ir jāiesaistās," paziņoja ANC viceprezidents Agusti Alkoberro.

Katalonijas valdība 1.oktobrī sarīkoja referendumu par reģiona neatkarību, lai gan Spānijas tiesa bija atzinusi to par nekonstitucionālu.

Katalonijas reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Drīz pēc tam Spānijas Senāts nobalsoja par tiešās pārvaldes atjaunošanu Katalonijā.

Spānijas premjers Marjano Rahojs atlaida Katalonijas līdzšinējā premjerministra Karlesa Pudždemona vadīto valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas 21.decembrī.

Vairākiem bijušajiem Katalonijas valdības locekļiem, kam izvirzītas apsūdzības par dumpi, musināšanu un sabiedrisko līdzekļu nepiemērotu izlietošanu, piemērots pirmstiesas apcietinājums.

Pudždemons tikmēr uzturas Beļģijā un cenšas novērst izdošanu Spānijai.

Top komentāri

Brīvību Ktalonijai
B
no spāņu diktatūras un represijām!
demokrātija
d
Demokrātija ir tautas varā. Spānijā ir vairākas tautas: kastīlieši, kataloņi, baski, galisieši. Katrai tautai var būt sava demokrātija, bet nav iespējama vairāku tautu demokrātija. Tur, kur ir vairākas tautas, tur automātiski ir diktatūra. Vai tā būtu Krievija, Spānija vai Dienvidslāvija. Var tēlot jebkādu "demokrātiju", bet mazākās tautas paliek apspiestas. Ja vairāku tautu valstī patiešām mēģina ieviest demokrātiju, tad sanāk kā Beļģijā, katrai tautai ir savs parlaments, bet kopīgajā parlamentā katrai tautai ir 50% un iespēja nobloķēt jebkuru lēmumu. Lai Beļģijas modelis varētu darboties valstī, kur ir vairāk nekā divas tautas, tad katrai tautai ir jābūt veto tiesībām uz jebkuru kopīgā parlamenta lēmumu.
salīdzinu
s
PSRS un ES salīdzināt nav nekāds analfabētisms. Kas notiek? Latviešu tauta Latvijā izmirst straujāk nekā padomju represiju gados. 22 t. s. netakarības gados latviešu Latvijā ir kļuvis par cetutrto (!) daļu mazāk, un tā ir tikai oficiālā statistika. Padomju represiju gados cilvēkuys izveda lopu vagonos, tagad tiek radīti apstākļi, ka cilvēki paši bēg no dzimtenes prom. Ka teica komuisāru priekšnieks van Rompejs (tobrīd otrais cilvēks ES): tautas un dzimtenes jēdzieni jāizmet mēslainē...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits