Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kipra un Ēģipte paraksta vienošanos par gāzesvada būvi Vidusjūrā

Nikosija un Kaira trešdien parakstīja vienošanos par pirmā zemūdens gāzesvada būvniecību Vidusjūrā, pa kuru paredzēts transportēt Kipras dabasgāzi uz Ēģipti tās tālākai reeksportēšanai uz Eiropu.

“Šodienas [vienošanās] parakstīšana ir svarīgs pagrieziena punkts ne tikai Kiprai, bet visam Vidusjūras reģionam,” pēc dokumenta parakstīšanas ceremonijas Nikosijā paziņoja Kipras enerģētikas ministrs Georgs Lakotripis.

No Kairas puses vienošanos parakstīja Ēģiptes naftas ministrs Tareks al Molla.

Viņš norādīja, ka vienošanās ir izšķiroša, lai nodrošinātu dabasgāzes transportēšanu no Afrodītes gāzes lauka Kipras piekrastē uz Ēģipti un nepieciešamo daudzmiljonu dolāru investīciju piesaistīšanu atbilstošas infrastruktūras izveidei.

Projekta īstenošanas uzraudzībai 30 dienu laikā tiks izveidota divpusējā komisija.

Gāzes iegulas Kipras piekrastē 2011.gadā uzgāja Teksasā bāzētais naftas un gāzes ieguves uzņēmums Noble Energy, un tiek lēsts, ka Afrodītes gāzes lauks satur 4,5 triljonus kubikmetru dabasgāzes.

Taču Afrodītes konsorcijs, kurā piedalās arī izraēliešu uzņēmums Delek un britu-nīderlandiešu kompānija Royal Dutch Shell, pirms gāzes ieguves uzsākšanas vēlas grozīt sākotnējos nosacījumus.

Šobrīd konsorcijs ved sarunas ar Kipras valdību, cenšoties panākt lielāku tam atvēlētās peļņas daļu.

Lielo dabasgāzes iegulu atklāšana 2015.gadā netālu esošajā Zohras gāzes laukā Ēģiptes piekrastē vēl vairāk palielinājusi interesi par dabasgāzes ieguvi Kipras ūdeņos, raisot cerības, ka tur esošās iegulas varētu būt vēl bagātīgākas.

Trešdienas vienošanos atbalsta arī Eiropas Savienība (ES), kas cer tādējādi diversificēt savus energoresursus.

“Mēs būtībā runājam par Eiropas gāzesvadu, kurš domāts Kipras dabasgāzes transportēšanai uz Ēģipti, lai to reeksportētu uz Eiropu kā sašķidrināto gāzu (LNG),” uzsvēra Lakotripis.

Tomēr gāzesvada būvniecības temps būs atkarīgs no komerciālajiem līgumiem ar investoriem.

Kipra cer, ka dabasgāzes transportēšana uz Ēģiptes gāzes sašķidrināšanas iekārtām sāksies 2022.gadā, kad arī Nikosijas valsts kasē ieplūdīs pirmie ieņēmumi no dabasgāzes ieguves.

Kipra izsniegusi dabasgāzes iegulu izpētes licences arī Itālijas uzņēmumam ENI, ASV kompānijai “ExxonMobil” un Francijas firmai “Total”.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits