Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Krievu vēsturnieks vaino Poliju kara izraisīšanā

Otro pasaules karu izraisīja Polija. Šāds secinājums izriet no raksta, kas publicēts Krievijas Aizsardzības ministrijas interneta lapā (www.mil.ru). Raksta autors ir Aizsardzības ministrijas Kara vēstures institūta līdzstrādnieks pulkvedis Sergejs Kovaļovs.

Krievu vēsturnieks uzskata, ka Otrais pasaules karš sācies, jo Polija atteicās apmierināt Vācijas prasības. Runa ir par nacistiskās Vācijas prasību nodot tās kontrolē Dancigu (tagadējo Gdaņsku) un atļaut autoceļu un dzelzceļa būvēšanu caur Poliju, lai savienotu Vāciju ar Austrumprūsiju.

Pēc pulkveža S.Kovaļova domām, šīs prasības bija pamatotas, jo lielākā daļa Dancigas iedzīvotāju bija vācieši, kas vēlējās apvienoties ar "vēsturisko dzimteni".

Vēsturnieks uzskata, ka Polijas atteikšanās izpildīt šīs prasības pamudināja noslēgt Ribentropa un Molotova paktu. Kas attiecas uz padomju armijas ievešanu Polijā un Baltijas valstīs, S.Kovaļovs uzskata, kas šis solis bija nepieciešams "robežu nostiprināšanai".

Aizsardzības ministrija apgalvo, ka tās interneta lapā publicētie "analītiskie raksti" neatspoguļo ministrijas oficiālo viedokli. Krievijas laikraksts Vremja novostei gan secina, ka S.Kovaļova raksts ir pretrunā Valsts domes likumprojektam, kas drīzumā varētu noteikt bargu sodu par "vēstures pārrakstīšanu". Laikraksts spriež, ka S.Kovaļovs faktiski atkārto nacistu propagandu, kas tika izplatīta pirms kara sākuma.

Arī viņa viedokli, ka Vācijas prasības bija pamatotas, jo lielākā daļa Dancigas iedzīvotāju bija vācieši, varētu vērtēt kā atbalstu robežu mainīšanai, pamatojoties uz iedzīvotāju etnisko piederību. Tas ir diezgan bīstams apgalvojums, it sevišķi, ja kāds mēģinātu to piemērot attiecībā uz pēcpadomju valstīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits