Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvija atkārtoti ievēlēta UNESCO Starpvaldību komitejā

Ceturtdien Parīzē Latvija atkārtoti vienbalsīgi ievēlēta UNESCO Starpvaldību komitejā kultūras izpausmju daudzveidības aizsardzībai un veicināšanai, aģentūru LETA informēja UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas komunikācijas konsultante Kitija Balcere.

Latviju UNESCO Starpvaldību komitejā turpinās pārstāvēt Latvijas Nacionālās kultūras padomes priekšsēdētāja, Latvijas Kultūras akadēmijas rektore un Latvijas Rektoru padomes priekšsēdētāja Rūta Muktupāvela.

Muktupāvela uzskata, ka nākamajā pārstāvniecības posmā ir svarīgi turpināt iesāktās Latvijai nozīmīgās iniciatīvas. Kā prioritārās jomas viņa uzskaitīja digitālās vides attīstības, tai skaitā ar intelektuālā īpašuma tiesībām un tiešsaistes piekļuvi kultūras saturam saistītus jautājumus, kā arī nacionālā kultūras mantojuma un pamattautu valodu un kultūru kopšanu un aizsargāšanu.

Muktupāvelas ieskatā svarīgi ir arī apzināties un atzīt kultūras ekonomisko potenciālu, veicinot labvēlīgu vidi kultūras sektora uzņēmējdarbībai un radošo industriju attīstībai.

Līdz šim, piedaloties komitejas darbā, sagatavoti ziņojumi un sniegta informācija par projektiem, kas Latvijā veicina kultūras izpausmju daudzveidību, kā arī par veiktajiem pētījumiem kultūras patēriņa jomā un politikas iniciatīvām digitālās vides attīstībā. Tāpat sniegta informācija par mediju politikas pamatnostādnēm.

Starpvaldību komiteja atbild par UNESCO Konvencijā par kultūras izpausmju daudzveidības aizsardzību un veicināšanu pausto principu ieviešanu un veicināšanu Konvencijas dalībvalstīs, kā arī dažādos starptautiskos forumos. Tāpat komiteja monitorē konvencijas īstenošanu un izstrādā rekomendācijas tās īstenošanas politikas un prakses pilnveidei, kā arī pieņem lēmumus par Starptautiskā kultūras daudzveidības fonda atbalstāmajām programmām un projektiem.

UNESCO Konvencija par kultūras izpausmju daudzveidības aizsardzību un veicināšanu galvenie virzieni ir mākslinieku un radošo personu darba apstākļu un nodarbinātības problēmu risināšana, nevalstisko organizāciju un pilsoniskās sabiedrības iesaiste kultūrpolitikas procesos, labvēlīgas vides veidošana brīvai kultūras preču un pakalpojumu radīšanai un izplatīšanai starptautiski, tajā skaitā radošo industriju attīstībai. Latvija konvenciju ratificējusi 2007.gadā.

Konvencija izceļ kultūru daudzveidības un savstarpējā cieņā balstītas līdzāspastāvēšanas vērtību, veicinot starpkultūru dialogu, uzskata Muktupāvela, piebilstot, ka šobrīd "ģeopolitisko izaicinājumu priekšā" tā ir ieguvusi īpašu aktualitāti.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits