Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Latvijas vēstnieks Polijā: poļi ir dziļā šokā

Poļi ir dziļā šokā, un pie prezidenta pils nāk cilvēki ar ziediem un svecēm, _Diena.lv _par Varšavā notiekošo pēc saņemtajām ziņām par valsts prezidenta Leha Kačiņska traģisko bojāeju lidmašīnas avārijā Krievijā pastāstīja Latvijas vēstnieks Polijā Einars Semanis.

"Tautai ir dziļas bēdas," teica E.Semanis. Valstī karogi ir nolaisti pusmastā vai pilnībā. Viņš pastāstīja, ka cilvēki pulcējas un izrāda cieņu aizgājušajiem. Traģēdija ir liela arī tajā ziņā, ka bojā gājuši arī ļoti ievērojami politiķi, pilsoniskās sabiedrības pārstāvji, reliģisko konfesiju pārstāvji, kā arī Katiņas traģēdijā bojāgājušo radinieki.

Pēc viņa stāstītā, patlaban iedzīvotājus pārņēmis šoks un bēdas, bet konspiratīvas sarunas par avārijas iemesliem nav tā tēma, par ko cilvēki runā. Pamatversija, kas Polijā tiek minēta, ir sliktie laika apstākļi - biezā migla -, un pilota pieņemtais lēmums nosēsties tomēr Smoļenskas lidlaukā.

Kā pastāstīja E.Semanis, pirmā lidmašīna, kurā atradās žurnālisti, šajā lidlaukā bija nosēdusies 40 minūtes pirms prezidenta lidmašīnas.

"Šis ir ļoti bēdīgs mirklis poļu nācijai. Par to sēro visa pasaule, nepārtraukti pienāk ziņas, ka pasaules līderi izsaka līdzjūtību," teica vēstnieks. Arī Latvijai jūt līdzi, jo "Polija mums ir labs draugs, sabiedrotais, esam tuvas nācijas – gan vēsturiski, gan ģeogrāfiski".

Ziņas par traģisko notikumu Poliju sasniegušas diezgan ātri. Televīzijā nepārtraukti tiek atspoguļoti notikumi, tiek demonstrēti līderu komentāri, uzstājas reliģisko konfesiju pārstāvji.

Premjers Donalds Tusks izteicis līdzjūtību bojāgājušo tuviniekiem un aicinājis tautu būt vienotai šajā grūtajā brīdī. Arī Polija vēlas piedalīties notikušā izmeklēšanā, uz traģēdijas vietu jau ir nosūtīti šīs valsts pārstāvji. Notikusi ārkārtas valdības sēde.

E.Semanis uzskata, ka pagaidām ir pāragri spriest, kā notikušais ietekmēs politisko situāciju Polijā. Viņš norādīja, ka par tālāko procedūru viss ir skaidri atrunāts likumos un ir zināms, ka tuvāko 60 dienu laikā jābūt jaunām vēlēšanām. Viņš gan atzina, ka traģēdija ir arī satricinājums personāliju līmenī.

Vairāki mediji savas lapas internetā sestdien noformējuši melnbaltās krāsās, novēroja Diena.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

REAKCIJA

Polijas Gazeta Wyborzca žurnālists Marcins Vojciečovskis intervijā LTV:

"Es esmu šokā, es nespēju noticēt, ka tas ir noticis, īpaši ņemot vērā to, ka arī man bija jalido kopā ar prezidentu. Bet, tā kā delegācija bija pārāk liela, žurnālisti tika pārsēdināti citā lidmašīnā, kas izlidoja no Varšavas stundu agrāk. Man ir tāds iespaids, ka esmu ieguvis jaunu dzīvību. Tādas traģēdijas nav bijis. Var dažādi vērtēt prezidentu, viņa politiskos domubiedrus un pozīciju, bet tā ir liela traģēdija. Šajā katastrofā gājuši bojā deputāti, vietnieki, militārpersonas, daudzas amatpersonas no dažādām valsts iestādēm. Tas ir spēcīgs sitiens pa Polijas sabiedrības eliti."

Poliete Kamila Kaspšaka BBC:

"Es nekad neesmu atbalstījusi Kačiņski, viņš bija ļoti nepopulārs, tomēr viņš bija mūsu Prezidents. Neviens viņam neko tādu nenovēlēja. Cilvēki ir aizdomīgi par šo katastrofu. Lidmašīnā bija daudzas svarīgas amatpersonas. Cilvēki vaicā - kāpēc tas notika? Mūsu attiecības ar Krieviju jau tā ir sarežģītas. Tagad tās varētu kļūt vēl sarežģītākas."

Vairāk komentāru - šeit.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits