Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Lepena: Francija nav atbildīga par ebreju deportāciju

Francijas prezidenta vēlēšanu galēji labējā kandidāte Marina Lepena svētdien intervijā radio RTL pauda pārliecību, ka Francija nav atbildīga par ebreju deportēšanu uz nacistu nāves nometnēm Otrā pasaules kara laikā, ar to izpelnoties vēlēšanu konkurentu un Izraēlas nopēlumu.

"Es neuzskatu, ka Francija būtu atbildīga par [operāciju] Vel d'Hiv," sacīja politiķe, izsakoties par vairākus tūkstošu ebreju nogādāšanu Parīzes stadionā Vel d'Hiv 1942.gada jūlijā, no kurienes viņi tad tika aizvesti uz nacistu nāves nometnēm.

"Ja kāds bija atbildīgs, tad tie bija tie, kas tobrīd bija pie varas. Tā nebija Francija," skaidroja Lepena.

Francijas bērniem tiek mācīts kritizēt savu valsti un raudzīties tikai uz tās tumšākajiem posmiem, viņa piebilda.

"Es gribu, lai mēs atkal būtu lepni par to, ka esam francūži," uzsvēra politiķe.

"Francija un Republika bija Londonā" Otrā pasaules kara laikā, bet "Višī režīms nebija Francija", vēlāk rakstiskā paziņojumā norādīja Lepēna.

Politiķe atgādināja, ka tāda bijusi Francijas prezidentu, arī Šarla de Golla, nostāja, līdz bijušais prezidents Žaks Širaks "aplami" nolēmis 1995.gadā atzīt valsts lomu ebreju vajāšanās.

"Tas neatbrīvo no faktiskas un personīgas atbildības tos francūžus, kas piedalījās šausmīgajā operācijā Vel d'Hiv," uzsvēra politiķe.

Lepenas izteikumus nosodījuši vairāki viņas vēlēšanu konkurenti, arī centrists Emanuels Makrons, un Izraēla.

Lepena, šādi izsakoties, pieļāvusi "nopietnu kļūdu", sacīja Makrons.

"Daži bija aizmirsuši, ka Marina Lepēna ir Žana Marī Lepēna meita," raidorganizācijai BFM TV sacīja politiķis, kuram aptaujas prognozē uzvaru 23.aprīlī un 7.maijā gaidāmajās prezidenta vēlēšanās.

Lepenas tēvs vairākas reizes notiesāts par rasismu un antisemītismu.

Top komentāri

analfabētisma likvidācijas kursi
a
Lai kā tas nepatiktu Lepēnai, Višī režīms ARĪ bija Francija. Ko vajadzēja darīt maršalam Petēnam? Paziņot vācu okupantiem - Višī Francijā nebūs nekādu cūcību ne pret ebrejiem, ne citiem Francijas pilsoņiem. Ar mūsu rokām nebūs. Nāciet paši un cūkojieties - bet ar savām rokām un uz savu atbildību. Neviens Francijas pilsonis nedarīs nevienam citam Francijas pilsonim neko tādu, kas Francijā nenotika pirms jūsu ienākšanas. Ja šī mana uzstāšanās kādam nepatika, sūtiet pēc manis gestapoviešus un es izcīnīšu savu pēdējo kauju, kurā dzīvs nepalikšu, bet divus trīs jūsējos līdzi paņemšu. Ja Petēns būtu tā darījis, viņu pēc kara netiesātu.
analfabētisma likvidācijas kursi
a
Neonaciste Lepena tēlo idioti vai patiešām tāda ir? No 1940. gada vidus līdz 1942. gada beigām pastāvēja ''neokupētā zona'' jeb ''Višī Francija'', kas uz pirmo hitleriešu pieprasījumu iesaistījās represijās pret ebrejiem. Salīdzinājumam - okupētā Dānija nerīkoja represijas pret Dānijas ebrejiem un palīdzēja viņiem pārcelties uz Zviedriju. Uz okupantu sūdzībām dāņi atbildēja - jūs gribējāt, lai Dānijā nav ebreju un viņu arī nav, ko jums vēl vajag?
oho
o
makarons piesaka sevi kaa Vichy rezhiima mantinieku?? Gatavs pat fashistiem pieslieties, lai tikai pie varas tiktu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits