Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Lielbritānijā mēģinās likvidēt valstī lielāko Īrijas klejotāju nelikumīgo apmetni

Lielbritānijas varas iestādes plāno likvidēt Īrijas klejotāju (tā dēvēto Īrijas čigānu jeb peiviju – Pavee) lielāko nelikumīgo apmetni valsts teritorijā, kas atrodas Besildonā, Eseksas grāfistē, vēsta BBC News.

Netiek izslēgta iespēja, ka klejotāji izrādīs pretestību tiesu pristaviem un policijai, kad tiks mēģinās atbrīvot daļu Deilfārmas apmetnes no tās nelikumīgajiem iemītniekiem. Klejotāji arī jau gaida policijas ierašanos – 18. septembra vakarā vairāk nekā 100 cilvēku aizbarikādējās apmetnē. Policija netālu ir izveidojusi pagaidu bāzi, tomēr neuzsāk aktīvas darbības, cenšoties jautājumu atrisināt sarunu ceļā.

Deilfārmas ciemats izveidojās pēc tam, kad dažas Īrijas etnisko klejotāju ģimenes iegādājās Besildonā zemes gabalus. Vēlāk tām pievienojās arī citas ģimenes, tomēr tās savus mājokļus būvēja jau uz pašvaldības zemes, to nedz izpērkot, nedz maksājot nomu.

Pēc policijas rīcībā esošās informācijas, Deilfārmas teritorijā dzīvo aptuveni 400 cilvēku, tomēr daļa klejotāju jau ir pametusi nelikumīgo apmetni, pārvācoties uz ciemata to pusi, pret kuras pastāvēšanu varas iestādēm nav pretenziju. Tiek ziņots, ka šādi pārcelties piekritušas 12 ģimenes. Kopumā ciematā ir uzbūvētas aptuveni 50 pagaidu būves. Jāpiebilst, ka vairākumam klejotāju, kas dzīvo nelikumīgi apbūvētajā teritorijā, praktiski nav uz kurieni doties.

Īrijas čigānu jeb Pavee kopienas skaits Lielbritānijā tiek vērtēts no 15 līdz 30 tūkstošiem cilvēku, bet visa klejotāju kopiena (tradicionāli dēvēta par čigāniem) ap 300 tūkstoši cilvēku. Jāpiebilst, ka joprojām ir ļoti maz skaidrības jautājumā par Īrijas čigānu jeb peiviju izcelsmi. Klejotāju valoda, šelta, ir īru un angļu valodas sajaukums, taču kultoroloģiski peiviji tikpat kā neatšķiras no romiem – Eiropas čigāniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits