Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Lielbritānijas tiesa piespriež mūža ieslodzījumu Igaunijas pilsonim par Latvijas valstspiederīgās slepkavību

Lielbritānijai izdotais Igaunijas pilsonis atzīts par vainīgu Latvijas valstspiederīgās nogalināšanā, un viņam piespriests mūža ieslodzījums, vēsta Lielbritānijas mediji.

Lielbritānijas pilsētas Līdsas tiesas tiesnesis atzina 23 gadus veco Igaunijas pilsoni Jevgeņiju Matjuhu par vainīgu 36 gadus vecās Nadijas Ondzules slepkavībā un piesprieda viņam mūža ieslodzījumu, nosakot, ka Matjuham būs jāpavada cietumā vismaz 19 gadu, pirms viņš varēs lūgt pirmstermiņa atbrīvošanu.

Tiesnesis Deivids Fiskets, nolasot spriedumu, teica: "Ja jūs pēc tā laika [19 gadiem] atbrīvos, jums vēl priekšā būs dzīve. Nadijai tādas nav. Viņas dēls ir atstāts bez mātes, viņas vecāki – bez mīļotās meitas, un viņas daudzie draugi – bez drauga, kas dzīvē izbaudīja it visu."

Matjuha atzinās savas draudzenes nogalināšanā, tomēr neatzīst savu vainu tīšā slepkavībā. Viņš tiesai atzina, ka zaudēja paškontroli un neatceras, kas notika 20.janvāra vakarā, kad draudzene paziņoja, ka ir veikusi abortu un gaidāmais bērns nemaz neesot bijis viņa.

Tiesā noskaidrojies, ka jaunais vīrietis slepkavību pastrādājis, ar kailām rokām nožņaudzot sievieti viņu kopīgajā dzīvoklī. Pēc tam nakti viņš pavadījis līdzās savas nogalinātās draudzenes mirstīgajām atliekām, bet nākamajā dienā no Līdsas aizlidojis uz Nīderlandes galvaspilsētu Amsterdamu.

"Yorkshire Post" vēstīja, ka tiesa noskaidrojusi, ka pāris iepazinās internetā kādā iepazīšanās vietnē un Matjuha no Londonas uz   Ondzules  dzīvokli Rietumjorkšīras pilsētā Mērfīldā uz dzīvi pārcēlās pagājušā gada martā.

Kāda pāra drauga liecībā teikts, ka sākumā viņu attiecības bija romantiskas, bet šā gada janvārī   Ondzule  sāka sūdzēties, ka Matjuham nav pastāvīga darba un viņai viņš jāuztur.

Viņa palika stāvoklī, bet veica abortu tikai divas dienas pirms savas traģiskās nāves ‒ 18.janvārī. Iespējams, ka Matjuhu saniknoja tas, ka   Ondzule  pateica, ka vēlas pārtraukt ar viņu attiecības. Neilgi pirms slepkavības   Ondzule  kādam savam kolēģim atzinusies, ka nevēlas attiecības ar Matjuhu turpināt un lūgusi palīdzēt atrast viņam citu dzīvesvietu.

20.janvāra vakarā Matjuha ātrāk devies no darba mājās un gaidījis, kamēr draudzene atgriežas no darba žalūziju ražotnē. Viņš tiesā apgalvoja, ka nezināja par abortu, tomēr viņam bijušas aizdomas, tādēļ vēlējies noskaidrot attiecības.

Tiesu medicīnas eksperti paskaidroja, ka, visticamāk, viņa vispirms saņēmusi sitienu pa seju un tikai tad nožņaugta.

Matjuha tiesai atzinis, ka ar kameru caur internetu parādījis mirušās draudzenes līķi kādam draugam, savu rīcību izskaidrojot ar paniku un vēlmi saņemt padomu. Tomēr draugs esot sarunu pārtraucis.

Pēc tam viņš līķi ielicis gultā, apsedzis to un krievu valodā uzrakstījis zīmīti, kurā atzīstas, ka mīlēja   Ondzuli  un nespēs dzīvot ar vainas apziņu par pastrādāto.

Pārbaudot Matjuhas datoru, izmeklētāji noskaidroja, ka tajā pašā vakarā viņš internetā meklējis, cik maksā prostitūtu pakalpojumi Amsterdamā un kur viņas var atrast. Viņš meklējis informāciju arī par iespējamiem cietumsodiem, ko Anglijā piespriež par slepkavību.

Pēc tam viņš no   Ondzules  banku kartēm izņēma vairākus simtus latu vērtas summas un pasūtīja lidmašīnas biļeti uz Amsterdamu, kā arī paziņoja viņas kolēģiem, lai negaida Ondzuli, jo viņai nekavējoties bijis jādodas uz mājām Rīgā. Tā viņš mēģinājis novilcināt laiku līdz nozieguma atklāšanai.

Vairākas dienas pēc tam viņš, izmantojot viņas telefonu, turpināja melot. Viņš   Ondzules  padsmitgadīgajam dēlam un mātei paskaidroja, ka viņa nevar ar ģimenei sazināties, jo slimnīcā viņai veikta operācija.

No Amsterdamas Matjuha devās uz Ukrainas galvaspilsētu Kijevu, no kurienes ‒ uz Igauniju, kur nonāca slimnīcā ar hipotermijas simptomiem pēc narkotiku pārdozēšanas.

Pirms nokļūšanas slimnīcā Matjuha internetā meklējis jaunu meiteni, kas runātu krievu valodā. Matjuha to gan noliedza, apgalvojot, ka kāds draugs izmantojis viņa datus un radījis profilu iepazīšanās vietnē.

1.februārī Matjuha, atrodoties Igaunijā, piezvanīja kādai   Ondzules  draudzenei un atzinās izdarītajā. Viņa izsauca policiju, kas tajā pašā dienā dzīvoklī atrada jaunās sievietes līķi.

Matjuha tiesnesim atzina, ka vainas apziņa viņu ir sagrāvusi un viņš uz Amsterdamu devās veikt eitanāziju, bet noskaidroja, ka to nav iespējams izdarīt.

Igaunijas policija Matjuhu aizturēja 4.februārī, pamatojoties uz Lielbritānijas izdoto Eiropas Savienības aizturēšanas orderi. 18.aprīlī Igaunijas  Harju apriņķa tiesa nolēma izdot Matjuhu Lielbritānijai. Matjuha tika nogādāts Lielbritānijā 6.maijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits