Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Lielbritānijas valdība cenšas apiet spīkera obstrukciju

Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas Brexit plānu īstenošanas izredzes arī otrdien saglabājas neskaidras, viņas valdībai cenšoties apiet parlamenta spīkera lēmumu, ka Mejai ir jāpanāk izmaiņas likumdevēju divreiz noraidītajā "šķiršanās" dokumentā, lai tas tiktu nodots balsošanai trešo reizi.

Pēc divarpus gadu sarunām ar Eiropas Savienību (ES) Brexit perspektīvas joprojām ir neskaidras - alternatīvu vidū ir izstāšanās atlikšana uz ilgāku laiku, izstāšanās atbilstoši Mejas vienošanās nosacījumiem, bezvienošanās Brexit vai pat vēl viens referendums par dalību ES.

Ņemot vērā spīkera Džona Berkova lēmumu, ka valdība nevar vēlreiz balsošanai piedāvāt vienošanos, ja tā nebūs būtiski atšķirīga no 15. janvārī un 12. martā noraidītās, balsojums šonedēļ par Mejas vienošanos ir mazticams, atzinis Brexit ministrs Stīvs Bārklijs.

Ministri šobrīd strādā pie tā, lai rastu izeju no strupceļa, viņš piebilda, ļaujot noprast, ka valdība joprojām plāno trešo balsojumu par Mejas vienošanos.

"Šis mūsu valstij ir krīzes brīdis," norādīja ministrs. "Spīkera lēmums ir pacēlis latiņu augstāk, un es uzskatu, ka tāpēc iespēja, ka balsojums varētu notikt šonedēļ, kļuvis mazticamāks."

"Mēs vienmēr esam teikuši, ka attiecībā uz balsošanas rīkošanu trešo reizi mums būtu nepieciešamas pārmaiņas no parlamentāriešu puses saistībā ar viņu atbalstu. Es uzskatu, ka tas joprojām tā ir."

Bārklijs, kurš pagājušajā nedēļā sacīja, ka Lielbritānijai nevajadzētu baidīties no bezvienošanās Brexit, tagad norāda, ka valdība pēta arī citas alternatīvas un ka apstākļi, tādi kā Brexit termiņa pagarināšana vai atbalsta maiņa, varētu norādīt uz konteksta izmaiņām.

Viņš noraidīja iespēju, ka Meja varētu lūgt karalieni Elizabeti pārtraukt parlamenta sesiju vēl pirms termiņa beigām, norādot, ka 92 gadus vecās karalienes iesaistīšana Brexit procesā ir slikta ideja.

"Viena lieta, par kuru visi ir vienisprātis, ir tā, ka Viņas Majestātes iesaistīšana kādā no jautājumiem par Brexit nav ceļš uz priekšu, tāpēc es neuzskatu, ka tā būtu reālistiska alternatīva."

Parlamenta spīkers Berkovs pirmdien paziņoja, ka valdība nevar pieprasīt trešo balsojumu par premjerministres Mejas panākto Brexit vienošanos, ja tajā netiek izdarīti būtiski grozījumi.

Berkovs norādīja, ka parlamenta kārtības rullis neļauj atkārtoti nodot parlamentam noraidītu likumprojektu tās pašas sesijas laikā.

Kā ziņots, saskaņā arī ar britu mediju atzinumu trešais balsojums par Mejas panākto Brexit vienošanos pirmdien kļuvis mazticamāks, jo valdības vadītajai nesekmējas pārliecināt eiroskeptiķus pašas vadītās Konservatīvās partijas rindās.

Gadījumā, ja parlamenta divreiz noraidīto Brexit vienošanos tomēr galu galā apstiprinātu, premjere lūgtu ES 29. martā paredzēto Lielbritānijas izstāšanos no ES atlikt līdz 30. jūnijam. Tas nepieciešams, lai parlaments paspētu pieņemt nepieciešamos likumdošanas aktus gludai Brexit norisei.

Meja brīdinājusi, ka gadījumā, ja vienošanās tiks arī trešo reizi noraidīta, var nākties lūgt ilgstošu Brexit atlikšanu.

Šādā gadījumā nāktos maija beigās arī Lielbritānijā rīkot Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas.

Meja norādījusi, ka tas draud ar to, ka Apvienotā Karaliste neizstāsies no ES "vēl daudzus mēnešus vai pat vispār nekad".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits