Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Lietuvā sola lielāku finansējumu biznesam un mazāku birokrātiju

Lielākas finansēšanas iespējas biznesam, ēku energoefektivitātes celšana un Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu apguves paātrināšana, — tie ir trīs vaļi, uz kuriem Lietuvas valdība nolēmusi balstīt 5,7 miljardu litu (1,16 miljardi latu) vērto ekonomikas stimulēšanas plānu. Pirmo atbalstu kamiņvalsts uzņēmumi varētu saņemt aprīlī, jo uz pusi saīsināts pieteikumu izskatīšanas termiņš.

Maza daļa

Lielāko daļu naudas iegūs no ES struktūrfondiem un Eiropas Investīciju bankas aizdevuma. Valdība cer, ka pusi stimulēšanas līdzekļu piedāvās Lietuvas komercbankas. Lai "ieplūdinātu" naudu tirgū, veidos Uzņēmējdarbības fondu (UF) un izmantos esošos kredītgarantiju un nodarbinātības fondus. Kompānijas Finasta analītiķe Diāna Ūselīte šaubās, vai UF spēs izkustināt kreditēšanas tirgu un stimulēt ekonomiku. Pat ja valdībai izdosies fondā savākt 1,9 miljardus litu (390 miljoni latu), tie būs tikai 5% no kopējā kredītu apjoma, ko bankas piešķīrušas juridiskām personām.

Ekonomikas ministrija (EM) gan cer, ka valdības palīdzība iedvesīs optimismu uzņēmējiem. Mazo kredītu izsniegšanai atvēlēs 100 miljonus litu (20 miljoni latu). Šo naudu uzņēmēji varētu saņemt aprīlī vai maijā.

Siltinās par miljardiem

Otra svarīgākā plāna programma paredz sabiedrisko un dzīvojamo ēku siltināšanu. Šim nolūkam izmantos gan valsts budžeta, gan pašvaldību un ES fondu līdzekļus. Sabiedriskās ēkas renovēs par 0,8 miljardiem litu (160 miljoni latu), dzīvojamās — par miljardu litu (200 miljoni latu). Dienai jau rakstīja, ka Latvijas Ministru kabinets daudzdzīvokļu namu siltināšanai šogad pirmo reizi nolēmis piešķirt 16,63 miljonus latu, par kuriem varēs atjaunot 160—200 māju.

Tirgus dalībnieki cer, ka šī programma izkustinās no sastinguma Lietuvas celtniecības tirgu. Taču ekonomisti brīdina, ka valdībai jāierobežo siltināšanas programmā iesaistīto uzņēmumu peļņas iespējas.

Divreiz ātrāk

Vienlaikus EM sola mazināt birokrātiskos šķēršļus, proti, turpmāk ierēdņiem visi projekti Eiropas naudas saņemšanai būs jāizskata mēneša laikā. Iepriekš šis termiņš bija divi mēneši. Mainīta arī projektu finansēšanas sistēma, ieviešot avansa maksājumus, kas ļauj uzreiz iegūt apgrozāmos līdzekļus, saka ekonomikas ministra vietnieks Arūns Keramins: "Tas nozīmē, ka uzņēmumi aģentūrām varēs uzrādīt vēl nesamaksātos rēķinus, saņemt naudu un piecu dienu laikā norēķināties ar piegādātājiem un starpniekiem. Agrāk uzņēmumiem vispirms vajadzēja norēķināties pašiem, un tikai pēc tam viņiem naudu piešķīra projektus kūrējošās aģentūras."

Kopumā valdība cer gada laikā no ES struktūrfondiem apgūt ne vien iepriekš plānotos 3,3, bet 5 miljardus litu (0,67—1 miljards latu). Ekonomikas stimulēšanas plānā apstiprinātas arī programmas uzņēmējdarbības noteikumu uzlabošanai jeb birokrātijas mazināšanai, kā arī eksporta un investīciju atbalstīšanai.

Jau vēstīts, ka Latvijā kopumā uzņēmējdarbības atbalstam paredzēti 603 miljoni latu. Pirmie atbalsta mehānismi tiks iedarbināti martā, kad Hipotēku banka sāks izsniegt aizdevumus konkurētspējas uzlabošanai. Tam atvēlēti 183 miljoni latu, ļaujot kreditēt arī riskantākus projektus un ne tikai mazos un vidējos, bet arī lielos uzņēmumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits